Grafenrheinfeld bölgesindeki enerji santrali ülkenin en eski nükleer enerji santrallerinden biriydi.
Dokuz yıl önce üretimi durdurulan Almanya’nın Grafenrheinfeld bölgesindeki nükleer enerji santrali Cuma günü yıkıldı.
Normalde tesisin 143 metre yüksekliğindeki iki soğutma kulesinin çökmesi yerel saatle 17.30’da meydana gelecekti.
Ancak nükleer enerjiyi destekleyen bir aktivistin yıkımı protesto etmek için santralin direklerinden birine tırmanması nedeniyle toplantı 17.30 yerine 20.00’ye ertelendi.
Polis sözcüsü Denis Stegner, ismi açıklanmayan aktivistin kendisini yerden 10 metre yüksekte bir direğe zincirlediğini ve karakola götürülmeden önce özel bir ekibin onu kurtarmak için görevlendirildiğini açıkladı.
Güney Bavyera’nın Grafenrheinfeld bölgesinde bulunan nükleer enerji santralinin inşaatı 1975 yılında başladı ve 1982 yılında faaliyete geçti. Santral aynı zamanda Almanya’nın en eski nükleer santrallerinden biri olarak da biliniyordu.
Ancak nükleer enerjiden uzak politikaların ardından 2015 yılında kapatıldı.
Dönemin Çevre Bakanı Barbara Hendricks, tesisin kapatılmasını “nükleer enerjiden vazgeçtiğimizin görünür bir işareti” olarak yorumladı.
Hendricks, “Üretimini durduran her nükleer santral olası çevresel riskleri azaltıyor ve bizi enerji tedarikimizi yeniden düzenlemeye bir adım daha yaklaştırıyor” dedi. dedi.
Alman Sanayi Federasyonu’nun (BDI) eski başkanı Ulrich Grillo, kapatılan her enerji santralinin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacağına inanıyor.
Yerel basına konuşan Grillo şunları söyledi: “Bir enerji santrali hizmet dışı bırakıldığında bölgesel düzeyde arz güvenliğini garanti etmek daha zor hale gelir.” dedi.
Almanya, “Energiewende” (enerji dönüşümü) stratejisinin bir parçası olarak 2050 yılına kadar elektrik arzının yaklaşık %80’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor.
Bu stratejinin gerçekçi olmadığına inananlar da var. Grafenrheinfeld tesisi çalışırken Bavyera bölgesinin elektrik ihtiyacının %11’i buradan sağlanıyordu.
Grafenrheinfeld Belediye Başkanı Christian Keller, 30 saniyede yıkılan iki soğutma kulesiyle ilgili şunları söyledi: “Hatırladığım kadarıyla buradalar. Önemli bir semboldü. Bizim için her zaman bir sembol oldular.” dedi.
Yıkımı gerçekleştiren ekibin lideri Matthias Aron, soğutma kulelerinin altındaki havuzların 55 bin ton beton molozla dolacağını söyledi.