ABD hükümeti, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah transferini engellemek için yeni bir adım attı.
ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Pyongyang ile silah ticaretini yasaklayan kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 Rus vatandaşı ve 3 Rusya merkezli şirkete yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.
Rus vatandaşlarının Aleksey Budnev ve Rafael Anatolyevich Gazaryan olduğu belirtilmesine rağmen şirketler “Trans Kapital Limited Şirketi”, “Rafort Limited Şirketi” ve “Tekhnologiya OOO” olarak tescil edildi. Yaptırım kararının, ABD’nin Pyongyang ve Moskova’ya “yasadışı” faaliyetleri nedeniyle karşılık verme kararlılığının bir göstergesi olduğu iddia edildi.
ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son adımımız, Kuzey Kore’nin Rusya ile büyüyen askeri işbirliğini bozma kararlılığımızı yansıtıyor.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, yaptırım kararının Pyongyang ile Moskova arasındaki savunma iş birliğinin derinleşmesine karşı alındığını belirterek, şunları söyledi: “Rusya şu ana kadar Ukrayna’ya karşı 40’tan fazla Kuzey Kore yapımı balistik füze ve askeri mühimmat kullandı.” Dedi.
Söz konusu askeri mühimmatın BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olarak Rusya’ya gönderildiğine dikkat çeken Miller, Pyongyang ile Moskova arasında derinleşen bağların küresel güvenliğe ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarına yönelik geniş kapsamlı bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Rusya ile Kuzey Kore arasındaki istikrarsızlaştırıcı ortaklığa karşı gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğiz.” Miller, uluslararası topluma ABD ile birlikte hareket etme çağrısında bulunduğunu söyledi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi başkan yardımcısı Kim Yo Jong, yazılı bir açıklama yaparak Rusya’ya silah sağladığı yönündeki suçlamaları reddetti.
“Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah ticaretine ilişkin söylentiler o kadar saçma ki değerlendirmeye veya yorum yapmaya değmez.” Kim, geliştirilen silah teknolojilerinin gizli olması nedeniyle ihraç edilmesinin mümkün olmadığını savundu.
Kim, Kuzey Kore’nin kendi silahlarını yalnızca ülkenin savunma kapasitesini artırmak için ürettiğini vurguladı. “Önceliğimiz ürün reklamı yapmak, ihraç etmek değil, ordumuzu nitelik ve nicelik olarak savaşa hazır ve mükemmel hale getirmektir.” dedi.