Salı, Ekim 22

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Gazze’deki suçlara iştiraki sebebiyle UCM’ye şikayet edildi – Son Dakika Dünya Haberleri

GIPRI tarafından başlatılan girişime liderlik eden Birleşmiş Milletler’in (BM) eski bağımsız uzmanı Alfred de ZayasAvrupa Komisyonu Başkanı, kişisel internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasında, kendisini Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlara katılmakla suçladı. Ursula Von der Leyen Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunulduğu iddia edildi.

Açıklamada, ICC’den Von der Leyen hakkında soruşturma başlatılmasının istendiği vurgulanıyor.

“Von der Leyen’in İsrail’e askeri, ekonomik, diplomatik ve siyasi koşulsuz desteğinin, Gazze’de devam eden savaş suçları ve soykırımı mümkün kıldığına inanmak için makul nedenler var.” Açıklamada, Komisyon Başkanı olarak AB’nin İsrail ordusuna sağladığı askeri desteğe erişimden kendisinin sorumlu olduğunu söyledi. “etkili” Rolü olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Von der Leyen’in İsrail’e ekonomik ve askeri yaptırım uygulamadığı ve İsrail’e diplomatik destek sağlanması dahil birçok açıklama yaptığı belirtildi.

İSRAİL’İN SUÇLARINI BİLİYORDU

Açıklamada, von der Leyen’in İsrail’in işlediği suçlara yardım ve yataklık ederek katıldığına dair bilgiye sahip olduğu belirtildi. “İsrail ordusunun gerçekleştirdiği uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin günlük ve yaygın şekilde duyurulması, resmi Birleşmiş Milletler rapor ve belgelerinin zenginliği veya en azından Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırıma ilişkin 26 Ocak 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararı göz önüne alındığında, Bayan Von “Leyen bu tür suçlardan haberdar olduğu gerçeğinden kaçamaz” dedi. İfadesi kullanıldı.

Açıklamada, von der Leyen’in söz konusu suçların işlenmesini önleme ve kolaylaştırmama yükümlülüğünün bulunduğu hatırlatıldı. “Avrupa Komisyonu Başkanı söz konusu suçların işlenmesini engelleyecek herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Dolayısıyla ihmalkarlıkla suç ortağıdır.” değerlendirme gerçekleştirildi.

ELEŞTİRİN HEDEFİNDE

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, 7 Ekim 2023’ten itibaren “Aşırı İsrail yanlısı tutum” 7 Ekim’den sonra İsrail’e verdiği tek taraflı ve koşulsuz destek nedeniyle eleştiriliyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik şiddetli saldırılarının altıncı gününde İsrail’e dayanışma ziyaretinde bulunan Von der Leyen, AB’nin İsrail’e destek vermesi gerektiğini söyledi. “koşulsuz destek” Sunumu dikkat çekti.

İsrailli yetkililerle yaptığı temaslarda Gazze’deki insani duruma değinmeyen von der Leyen, sivillere ve altyapıya yönelik saldırıların sona ermesi yönünde herhangi bir çağrıda bulunmadı.

AB yetkilileri 20 Ekim’de ortak bir mektup yazarak von der Leyen’i koşulsuz İsrail’i desteklemek yerine ateşkes ve sivil yaşamın korunması çağrısında bulunmaya çağırdı.

Von der Leyen, Avrupa sokaklarında, özellikle AB’nin başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen Filistin’e destek gösterilerinde de protestocuların hedefi oluyor.

Von der Leyen’in fotoğrafının yer aldığı bannerlar “Soykırımın suç ortakları” Yazısı sıklıkla görülse de Alman siyasetçinin adı yuhalanıyor.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Şubat ayında bir açıklama yayınladı. “Von der Leyen’in tamamen İsrail yanlısı bir pozisyon aldığı ve uluslararası politikada kendisinden başkasını temsil etmediği (İsrail) gezisinin jeopolitik maliyeti Avrupa için oldukça yüksek oldu.” Şu ifadeleri kullandı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber