Pazartesi, Ocak 13

AP seçimleri: Aşırı sağın yükselişi yenilenebilir enerji hisselerini baskılayacak mı?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağ grupların yükselişi yenilenebilir enerji sektörü üzerinde baskı oluşturabilir. Fransa’nın başlıca yeşil enerji stokları seçim çalkantılarının ortasında zaten düşüş yaşadı.

REKLAM

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından aşırı sağın kazandığı ülkelerdeki belirsizlikler piyasayı etkiledi. Euro son ayın en düşük seviyelerine gerilerken enerji piyasalarında dalgalanmalar devam ediyor.

Aşırı sağcı Ulusal Ralli Partisi’nin (RN) seçimi açık farkla kazanarak iktidardaki Rönesans Partisi’ni geride bırakmasının ardından Başkan Emmanuel Macron’un erken seçim çağrısı yaptığı Fransa’da da piyasalar darbe aldı.

Seçimden sonraki ilk işlem günü olan Pazartesi günü Fransız borsasının CAC 40 endeksi %1,4 düşerken, Engie SA, Voltalia SA ve Neoen SA gibi büyük yenilenebilir enerji hisseleri de %1 ile %5 arasında kayıp yaşadı.

Aşırı sağın gücü toplumsal memnuniyetsizlikten geliyor

Avrupa seçimlerinde aşırı sağ partilerin önemli bir güç kazanmasıyla birlikte yenilenebilir enerji şirketleri gibi bazı sektörler olası bir siyasi değişimden önemli ölçüde etkilenebilir. Bu aşırı sağ grupların birçoğu yeşil enerjiye geçişi Avrupa Birliği’nin (AB) iddialı bir hedefi olarak görüyor. İklim düzenlemelerinin artan enflasyona ve artan yaşam maliyetlerine katkıda bulunduğunu savunuyorlar.

Aşırı sağ gruplar, mevcut yeşil geçiş politikalarının vatandaşlar ve endüstriler üzerinde önemli mali yükler getirdiğini ileri sürerek, artan enflasyonu ve yüksek işletme maliyetlerini emisyon hedeflerine ulaşmaya bağlıyor.

İş dünyası ve aileler arasındaki hoşnutsuzluk aşırı sağ partilerin gücünü güçlendirirken, popülist partiler de çekiciliğini artırdı ve halk arasında önemli bir destek kazandı. Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağ partilerin artan varlığı, karar alma süreçlerine müdahale ederek Yeşil Anlaşma’nın uygulanmasını yavaşlatabilir.

Yenilenebilir enerjiye yatırımlar azalacak mı?

Yenilenebilir enerji sektörü 2023 yılında yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle zor bir yıl geçirdi.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, fosil yakıt şirketlerine fayda sağlayan petrol fiyatlarının yükselmesine neden olurken, yeşil enerjiye odaklanan şirketler de zorluklarla karşılaştı. Bu şirketler genellikle yüksek sermaye harcamalarına bağlı kalıyor ve bu da onları yüksek faiz oranlarına ve enflasyona karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.

Birçok yenilenebilir enerji şirketi, yenilenebilir ihaleler yoluyla devlet sübvansiyonlarına bağımlıdır; Ancak bu ihalelerde azami fiyatların düşük olması, geçen yıl projelerin ihale edilememesiyle sonuçlanmıştı.

Aşırı sağ partiler, yeşil dönüşümün Avrupa’nın başta ABD ve Çin olmak üzere büyük ekonomiler karşısında rekabet gücünü azaltacağı yönündeki endişelerini dile getirdi. Bu partilerin politikalar üzerindeki etkisi, yenilenebilir enerji sektörüne daha az yatırım yapılması anlamına gelebilir ve bu da sürekli hükümet desteği ve finansman tahsisi gerektirir.

Avrupa Merkez Bankası’nın bir raporuna göre: “Avrupa Komisyonu, 2023 ile 2030 yılları arasında yılda 620 milyar avroluk ek yatırıma ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.”

Söz konusu miktar, 2023 yılında AB’nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık %3,7’sine tekabül ediyor.

Öte yandan yeşil düzenlemelerin gevşetilmesi, yeşil geçişin maliyetlerini azaltarak ve zorunlu enerji verimliliği standartlarını düşürerek TotalEnergies gibi fosil yakıt üreticilerine fayda sağlayabilir.

Yenilenebilir enerjiye bağlı hisse senetlerinde ralli

Avrupa yenilenebilir enerji fiyat endeksi bir önceki yıla göre %24 ve yılbaşından bugüne %16 düşerken, Euro Stoxx 600 endeksi geçen yıla göre %13 ve bu yıl %9 arttı.

Ancak bazı yenilenebilir enerji stokları Mart ayından bu yana güçlü bir toparlanma kaydetti.

Son üç ayda İspanyol enerji şirketi Iberdrola’nın hisseleri %11, Fin enerji şirketinin hisseleri %17 ve Danimarka yenilenebilir enerji şirketi Orsted’in hisseleri ise %14 arttı.

Bu sektördeki son dönemdeki toparlanma, merkez bankalarının faiz indirimi beklentileri ve pozitif ilk çeyrek karı ile desteklendi. Bu toparlanma, yatırımcıların güveninin tazelendiğine işaret ediyor ve son zamanlardaki zorluklara rağmen, yenilenebilir enerjiye yönelik uzun vadeli görünümün, özellikle destekleyici para politikaları ve devam eden pozitif finansal performans potansiyeli ile umut verici olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Yenilenebilir enerji sektörü politik etkilerden ziyade makro çevre tarafından yönlendirilmektedir. Aşırı sağın güç kazanması, sürpriz seçim sonuçları nedeniyle bu sektör üzerinde baskı oluşturabilir ancak bunun uzun vadeli küresel eğilimi değiştirmesi pek mümkün görünmüyor.

REKLAM

Yenilenebilir enerjinin siyasi değişime karşı dayanıklılığı, gelecek için sürdürülebilir bir çözüm olarak önemini vurguluyor ve çevresel kaygılar ve teknolojik ilerlemeler daha temiz enerji kaynaklarına geçişi teşvik ettiği için büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş