Yakın zamanda yapılan bir araştırma, AB ülkeleri ile Küresel Güney'dekiler arasında çalışmaya yönelik farklı tutumları ortaya çıkarırken, çalışmanın başkanı Avrupalı liderlere ciddi sorunları hızla ele alma çağrısında bulunuyor.
Yeni bir araştırmaya göre, Küresel Güney'deki insanlar iş-yaşam dengesinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha memnun.
Önde gelen küresel liderlik ve yönetici arama danışmanlığı şirketi Amrop tarafından yürütülen İşin Anlamı araştırması Almanya, Fransa, Polonya, İngiltere, ABD, Çin, Hindistan ve Brezilya'da 8.000 katılımcıyla gerçekleştirildi.
Amrop'un çalışmada kullandığı Küresel Güney terimi, araştırmada incelenen Çin, Hindistan ve Brezilya gibi büyüyen ekonomileri ifade ediyor.
Araştırmada Alman, Fransız ve Polonyalı katılımcılar %50'nin altında memnuniyet bildirmiş, Hindistan'da %73,3 ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ise %59,9 oranında memnuniyet rapor edilmiştir.
Amrop Global'in başkanı Annika Farin, euronews'e yaptığı açıklamada, araştırmada kendisini en çok şaşırtan şeyin Avrupa'nın “iş dünyasında veya siyasette sorumlu bir rol üstlenmek istememesi” olduğunu söyledi.
Çalışmanın Avrupalı liderler için bir “çalar saat” olduğunu söyleyen Farin, “Bu konuyu ciddiye almamız ve birlikte bir şeyler yapmamız gerekiyor.”
Yapay zekanın gelişmesi ve insanların X kuşağı ve Z kuşağının iş gücüne katılmadan önce emekli olması gibi demografik değişimlerle birlikte şirketlerin her alanda değişime ayak uydurması gerekecek.
Göç konusunda daha fazla yenilik çağrısında bulunan Farin, şunları söyledi: “Gelecek olanı küçümseyemeyiz. Demografiye bakarsak, neyin yaklaştığını görürüz. Ülkemize daha fazla insan getirmek zorunda kalacağız.”
“Araştırmanın hoşuma giden yanı ve beni olumlu yönde şaşırtan yanı, Almanya gibi bir ülkenin diğer coğrafi bölgeler ve komşu ülkeler açısından çekiciliğini koruduğunun görülmesi oldu.”
Araştırmaya göre ABD, güçlü iş piyasası, yüksek ücretleri ve çeşitlendirilmiş sektörleri sayesinde cazip çalışma koşulları açısından dünya genelinde en çok tercih edilen ülke (%33) konumunda.
ABD'yi yüzde 22'lik payla Almanya takip ederken, küresel işçi tercihlerinde yüzde 21'er payla Kanada ve Birleşik Krallık başı çekiyor.
Farin, “Bunu bir fırsat olarak görmeliyiz çünkü bu da ortadan kaybolabilir” diyor.
Çalışma ayrıca ülkelerin ve yaş gruplarının iyi bir maaş kazanma ve farklı işler yapma motivasyonlarında birleştiğini gösteriyor.
Avrupa ülkeleri arasında en acil konu olarak görülen emekli maaşı, Fransa'da büyük protestolara yol açarken, Almanya'da da siyasi tartışmalara yol açtı.
“Bunun her zaman popüler bir konu olmadığını biliyorum, ancak asıl konuşmamız gereken şeylerden biri insanların en azından bazı ülkelerde, özellikle de Avrupa pazarlarında daha fazla saat çalışmak zorunda kalıp kalmayacağıdır.”
Farin, daha uzun süre çalışan emekliler için daha düşük vergilendirme gibi girişimler oluşturulmasını ve yaşlılarla gençler arasındaki uçurumun kapatılması için medya ve toplumdaki iş modellerinin kullanılmasını önerdi.
Araştırma aynı zamanda Küresel Güney'deki ülkelerin liderlik rollerine daha fazla ilgi gösterdiğini de ortaya koyuyor.
Anket sonuçları Hintlilerin %76'sının ve Brezilyalıların %66'sının liderlik veya girişimcilik rollerini arzuladığını gösterdi. Buna karşılık Almanya'daki katılımcıların yalnızca %36'sı, Fransa'daki katılımcıların ise %37'si bu hedefe sahip.