Çarşamba, Ocak 22

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI OCAK 2025: Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

– “Görüşmelerden elde edilen nitelikli ve zamanında bilgiler karar alma süreçlerinde kullanılır.”

TCMB Başkanı Karahan, şirket toplantılarından kaliteli ve zamanında elde edilen bilgilerin karar alma süreçlerinde kullanıldığını belirterek, “Yapısal sorunlara ve konjonktürel gelişmelere ilişkin bilgiler elde edilerek iletilen beklenti ve öneriler ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılıyor.” dedi.

Sürdürülebilir büyüme, satın alma gücü ve verimlilik için fiyat istikrarının önemli olduğunu vurgulayan Karahan, fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sağlayacaklarını söyledi. Karahan: “Fiyat istikrarı yatırım ve üretim ortamını iyileştirir.” dedi.

Karahan, talep dengeleri, fiyat davranışları normalleştikçe ve beklentiler iyileştikçe enflasyonun düşeceğini söyledi.

Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, mal enflasyonunun düşük kaldığını, hizmet enflasyonundaki düşüşün ise daha kademeli gerçekleştiğini söyledi.

– “Talep dengesi enflasyonun düşmesine katkı sağlıyor”

Fatih Karahan, enflasyonun düşmesine talep dengesinin katkı sağladığını söyledi. Karahan, sanayi sektöründeki şirketlerin fiyatlama davranışlarının iyileştiğini, tüketici ve şirketlerin enflasyon beklentilerinin de düşmeye başladığını belirtti.

Karahan, rezervlerin Mayıs 2023’ten Ocak 2025’e kadar 115 milyar dolar arttığını, rezervlerdeki iyileşmenin yurt içi kaynaklı olduğunu söyledi.

Cari açığın azalmasının Mayıs 2023 ile Kasım 2024 arasında dış finansman ihtiyacını 48 milyar dolar azalttığını, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5 olan cari açığın GSYH’ye oranının ise yüzde 0,7’ye gerilediğini ifade eden Dr. Karahan, 2024’ün üçüncü çeyreğinde sermaye girişlerinin yeniden başladığını söyledi.

Karahan, döviz kurunun seviyesi konusunda herhangi bir hedeflerinin olmadığını vurgulayarak, “Döviz arzı artıyor, dövize talep azalıyor.” dedi. dedi.

Döviz korumalı mevduattaki (KKM) düşüş devam ederken TL’ye olan talebin güçlü kaldığını belirten Karahan, şöyle konuştu: “Ağustos 2023 ile Ocak 2025 arasında KKM bakiyesinde 111 milyar dolarlık azalma yaşanırken, TL mevduatın payı arttı. %31,6’dan %59,3’e.

“Kaynak girişi arttıkça faiz maliyeti düşüyor. Mayıs 2023’ten sonra 53,5 milyar dolarlık kaynak girişi gerçekleşti.” Karahan, Türkiye’nin ihracatı artarken ithalatının azaldığını söyledi. Karahan, Mayıs 2023 ile Aralık 2024 arasında ihracatın 7,7 milyar dolar arttığını, ithalatın ise 32 milyar dolar azaldığını bildirdi.

Küresel ticaretin yavaş yavaş toparlansa da zayıf olduğunu belirten Karahan, şöyle konuştu: “Avrupa’ya mal ithalatı zayıf. Avrupa’ya mal ithalatı yavaşlarken, Avrupa’da pazar payımız artıyor.” dedi.

Sanayi üretiminin 2022’den itibaren yataya yakın bir seyir izlediğini belirten Karahan, reel sektöre verilen desteğin devam ettiğini söyledi.

Karahan, özellikle KOBİ’lerde genel olarak reeskontlu kredi kullanımının arttığını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş