
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKIB), 91 ülke, otonom ve serbest alanlara, Türkiye’nin Ocak-Mart döneminde, dünyadaki tek çay olma özelliğine sahip 91 ülkeye satıldı.
Bu bağlamda, yılın ilk çeyreğinde 1083 ton çay ihraç edildi ve 6 milyon 206 bin dolar 512 dolar kazanıldı.
Belçika, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, en fazla sayıda çay satan ilk 3 ülkeydi.
Ocak-Marzo döneminde Türkiye’den Belçika’ya 1 milyon dolar 550 bin 57 dolar, Birleşik Krallık ABD’de 1 milyon dolarlık 112.000 $ 435, 472 bin dolar 601 $ çay ABD’ye ihraç edildi.
İtalya, Ürdün, Umman, Meksika, İspanya, Papua Nuova Gine, Yunanistan, Seycheller, Zambiya, Bahamalar, Fas, Mozambik ve Nijer İtalya, Ürdün, Umman, Meksika, İspanya, Papua, Fascco’da satıldı.
Ülke ihracatının yüzde 44’ü Rize’den
Yılın ilk 3 ayında, özellikle Belçika’da olmak üzere 19 ülkeye 670 ton çay ihraç edildi.
Ülkenin ihracatının sadece yüzde 44’ünü yapan Rize, ihracattan 2 milyon dolar 747 $ 542 kazandı.
“Türk çayına olan ilgi, dünya pazarında her geçen gün”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektörü Komitesi Başkanı Saban Turgut, Türk Çayının ülke ve bölgesel ekonomi için önemli bir ürün olduğunu söyledi.
Turgut, Türk Çayının ilgisinin dünya pazarında her gün arttığını vurguladı, “İhracatın tanıtım ve ticari komite programları ile daha iyi puanlara ulaşacağına inanıyorum. Çalışmamıza bu yönde odaklanıyoruz.”
Turgut, ihracat beklentilerinin önümüzdeki birkaç gün içinde çok daha yüksek olduğunu ve aşağıdaki değerlendirmeyi yaptığını vurguladı:
Diyerek şöyle devam etti: “Türk çayına olan ilginin Avrupa ülkelerinde her şeyden önce arttığını gözlemliyoruz. Bu ilgiyi karşılamak için kalite ve üretken bir yeteneğe sahibiz. Sendikamız tarafından yürütülen ve Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen Türkçe’yi tanıtma projesi, Türk Çay’ın ihracat kapasitesini artırmak ve sürdürülebilirliğini garanti etmektir. Ve İhracımızı Doğu ülkelerine artırmaktır.”