Alerji vücuda giren alerjen maddelere karşı vücudun göstermiş olduğu aşırı derecede duyarlı tepkiye denmektedir. Alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere alerjen adı verilir. Alerjenler çevrede, yiyecek ve içeceklerde bulunabilmektedir. Bağışıklık sistemi alerjen maddelerle savaşırken antikor adı verilen bazı maddeler üretir.
Alerji Nedir, Nasıl Geçer?
Alerji meydana geldiği zaman bağışıklık sistemi belirli bir alerjeni herhangi bir zararı olmasa dahi zararlı olarak tanımlayan antikorlar üretir. Alerjen madde ile temas edildiği zaman bağışıklık sisteminin reaksiyonu sinüsleri, cildi, sindirim sistemini ve havayollarını ciddi ölçülerde etkileyebilmektedir. Bağışıklık sistemi alerjen olan maddeye hatırlamak ve tanımak için zamana ihtiyaç duyar. Bu madde vücutta duyarlı hale geldiği zaman bağışıklık sistemi o maddeye saldırmak için antikorlar üretir. Bu sürece ise duyarlılaşma adı verilir.
Alerjen maddelere karşı vücutta meydana gelen hassasiyet gün boyunca sürebilir. Çoğu durumda duyarlılaşma süreci henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle hasta bazı semptomlar yaşar. Fakat tam bir alerjiye sahip olamaz. Alerjiler mevsimsel de olabilmektedir. Saman nezlesi belirtileri havadaki polen miktarının çok olması sebebiyle Mayıs ile Nisan ayları arasında oldukça yüksek olabilmektedir.
Alerjiye Ne İyi Gelir?
Alerjiye karşı ev içerisinde bazı önlemler alınabilmektedir. Bu önlemleri alan kişilerde alerji gerileyebilmektedir.
● Nargile, puro ve sigara gibi tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmemesi ve içilen ortamda bulunulmaması gerekir.
● Yatak odasında ise toz akarlarına karşı koruyucu yatak, yorgan ve yastık kılıfları kullanılmalıdır. Çarşaf ve yastıklar haftada bir kere yıkanmalıdır.
● Alerji problemi yaşayan kişiler evlerinde evcil hayvan beslemekten kaçınmalıdır ya da hayvanlar ile ilgili bir alerji testi yaptırılmalıdır.
● Yaşanılan ortam düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır.
● El yıkama ve aynı zamanda burun temizliğine önem gösterilmelidir.
● Özellikle kişiler yattıkları yerlerde toz tutan eşyalar bulundurmamalıdır. Bunlardan bazıları peluş oyuncaklar, boydan boya halılar, kilim gibi eşyalardır.
Evde Bitkisel ve Doğal Yöntemler Nelerdir?
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan ve bazı alerjenlere karşı koruyucu olan alerjenlerin oluşmasını önleyen şifalı bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerden bazıları şunlardır:
● Yulaf Ezmesi: Özellikle E vitamini, demir, bakır, çinko gibi mineral ve vitaminleri içerir. Potasyum, B vitamini ve magnezyum açısından zengindir. İçerisinde karbonhidrat bulunmasından dolayı enerji vericidir. Vücudun kuvvetlenmesini sağladığından dolayı alerjik tepkilere karşı etkilidir. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasını sağladığı için alerji oluşumunu engeller.
● Maydanoz: Bitkinin içerisinde bol miktarda C vitamini vardır. C vitamini alerjinin ortadan kaldırılmasını ve vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Maydanoz, çay şeklinde demleyerek, yemekler içerisinde ve salatalarda kullanılabilir.
● Soya Fasulyesi: İçerisinde kalsiyum ve fosfor elementlerini bulundurur. Bunun yanı sıra alerjiye sebep olan maddelerin yok edilmesinde görev alan vitaminler ve mineraller bulundurur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklardan kişileri korur.
● Soğan: Soğan bitkisi içerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde kişilerde oluşabilen alerjiye oldukça iyi gelir. Alerjen maddelerin baş düşmanıdır.
● Papatya: Papatya bitkisi doğal bir Antibiyotiktir. İnsanların vücut dirençlerin güçlendirilmesini sağladığı için alerjiye karşı koruma sağlamaktadır.
● Kırlangıç Otu: Alerji sebebiyle meydana gelen döküntü ve kaşıntı problemlerinin bitkisel ve doğal çözümüne destek olarak kullanılmaktadır. İlkbahar mevsiminde rastlanan ve o zamanlarda rahatlıkla bulunabilen kırlangıç otu sütü alerji sebebiyle oluşan döküntü ve sivilcelerin üzerine doğrudan uygulandıktan birkaç saat sonrasında sivilce ve döküntüler de iyileşme gözlemlenir. Aynı zamanda kırlangıç otu kaynatılır ve suyu bir pamuk yardımıyla tüm vücuda sürülürse, vücutta alerji nedeniyle oluşan sorunlara karşı iyi gelir.