Cumartesi, Aralık 21

Amerikan kaynakları: “Türkiye Suriye'ye askeri müdahalede bulunabilir”

Kaynaklar, Ankara'nın Suriye Demokratik Güçleri'nin kuzeydoğu Suriye'deki mevzilerine yönelik olası bir askeri müdahalesinden endişe duyduklarını söylüyor.

REKLAM

Suriye'de, Beşar Esad'ın devrildiği 8 Aralık Pazar günü öncesinde, “Teröre izin verilmeyecek” Uyarıda bulunduğu Türkiye'nin, ülkenin kuzeydoğusundaki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) mevzilerine yönelik operasyon düzenleyeceği iddia edildi.

Wall Street Journal ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ankara'nın geniş çaplı operasyon hazırlıklarının “endişeyle karşılandığı” kaydedildi.

Haberde, Türk üniformalı komando ve topçu birliklerinin, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu Kobane'de veya Suriye'de adet olduğu üzere Ayn el-Arab'ın kuzeyinde daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Adı açıklanmayan ABD'li yetkililerden biri, Ankara'nın yakında kuzeydoğu Suriye'de kapsamlı bir operasyon başlatabileceğini söyledi.

“Barış Pınarı Harekatı” ile benzetme.

Bölgedeki hareketliliğin 2019 Barış Pınarı Harekatı öncesi günlere benzediği belirtiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dönemin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın “işgal” olarak nitelendirdiği Suriye'nin kuzeydoğusunda tek taraflı özerklik ilan eden QSD ve QSD'ye karşı 9 Kasım 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştı. sekiz gün sürdü ve 22 Ekim 2019'da SDG, Rusya'nın arabuluculuğunda Tel Rıfat ve Menbiç'ten 30 kişiyi öldürdü. Kilometrelerce geri çekilme kararı alınca Türk Silahlı Kuvvetleri, 23 Ekim 2019'da operasyonun sona erdiğini duyurdu.

WSJ ayrıca Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı İlham Ahmed'in ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a bir mektup yazdığını ve konuyla ilgili ayrıntıların yer aldığını bildirdi. söz konusu askeri faaliyetlere yer verilmiştir.

Mektup Blinken'in ziyaretinden sonra gündeme geldi

Mektupta Ahmed'in “Kuzeydoğu Suriye'nin kontrolünü ele geçirmek istediği” belirtiliyor ve askeri faaliyet devam ederse “sonuçların felaket olabileceği” öngörülüyor. Bu mektup, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından gündeme geldi.

Blinken, 12 Aralık Perşembe günü geç saatlerde başkent Ankara'ya indi ve Suriye programıyla Beştepe yerleşkesine doğru yola çıktı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, başta PKK/PYD/YPG ve DEAŞ (IŞİD) olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı milli güvenliğine yönelik önleyici tedbirler alacağını, Türkiye'nin DEAŞ, PKK ve sahasına karşı yakın mücadele veren tek NATO ülkesi olduğunu ifade etti. “Durumun fırsata dönüştürülmesine yönelik her türlü girişime engel olacağını, DEAŞ'la mücadelede zaafın oluşmasına asla izin vermeyeceğini söyledi.”

Türkiye, komşu güney Suriye'nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) himayesindeki en aktif ve baskın silahlı örgüt olan Halk Savunma Birliklerini (YPG), Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Suriye kolu olarak tanıyor.

28 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

SMO-SDG ateşkesi çöktü

Öte yandan, Türkiye'nin desteklediği militan muhalif grup Suriye Ulusal Ordusu'na (SMO) bağlı güçlerin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Tel Rıfat'taki SDG mevzilerine saldırdığı ve Menbic'in kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

SNA'nın “Özgürlüğün Şafağı” olarak adlandırdığı operasyon, SDG'nin 9 Aralık Pazartesi günü Münbiç'ten çekilmeyi ve ABD'nin aracılık ettiği ateşkesi kabul etmesiyle sona erdi. Ankara'daki yetkililer, muhalif militan grup SMO ile SDG arasındaki ateşkese ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

REKLAM

Ardından 16 Aralık Pazartesi günü WSJ haberinde yer alan bir diğer detay ise taraflar arasındaki ateşkesin anlaşma sağlanmadan çöktüğü yönündeydi.

Ahmed, bu gelişmelere ilişkin Trump'a yazdığı mektubunda, “Sınırın diğer tarafında Türk güçlerinin toplandığını, sivillerimizin sürekli olarak yakın bir ölüm ve yıkım korkusu içinde yaşadığını görüyoruz” diye yazdı ve şunları ekledi: “Sizin, Bu felaketi önleyecek güç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı daha fazlasını yapmaya çağırıyor.” “Önce o dinledi ve çağrınızı tekrar dinleyeceğine inanıyoruz.”

Erdoğan'dan “terör” vurgusu

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık Salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara'da düzenlediği ortak basın açıklamasında “terörizm”in altını çizdi.

Erdoğan, şunları söyledi: “Bu süreçte ülkenin (Suriye) terör yuvası olmaktan kurtarılması gerekiyor. Toplantımızda ele aldığımız konuların başında DEAŞ ve PKK ve uzantılarıyla mücadele geldi. Her iki terör örgütünü de sahada mağlup eden tek NATO müttefiki olan bu örgütler, “Güçlenmelerine kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

REKLAM

Türkiye'nin Suriye ve bölgede istikrarın sağlanmasında “çok önemli bir rol” oynadığını vurgulayan von der Leyen, “Teröre karşı hep birlikte çok dikkatli olmalıyız. IŞİD'in özellikle doğu Suriye'de yeniden canlanması riskine izin veremeyiz” dedi. . “

Trump: “Türkiye onun arkasında”

ABD'nin yeniden başkanı seçildi DonaldTrump, Pazartesi günü Palm Beach'te düzenlenen etkinlikte gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Trump, Suriye'deki gelişmelere yanıtında Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfta bulundu.

Esad ailesinin Suriye'deki 53 yıllık iktidarının devrilmesinin arkasında Türkiye'nin olduğunu öne süren Trump, şunları söyledi: “Erdoğan çok zeki bir insan. Bunu binlerce yıldır istedi ve başardı. Kimse gerçekte kim olduğunu bilmiyor. Kazanan oldu ama Türkiye'nin kazandığını düşünüyorum.”

“Erdoğan çok akıllı ve sert bir adam. Türkiye çok fazla can kaybı yaşamadan kontrolü düşmanca ele geçirdi. Esad kasaptı. Çocuklara ne yaptığını gördük” diye devam etti.

REKLAM

Ayrıca şunları söyledi: “Türkiye büyük bir güç ve Erdoğan da çok iyi anlaştığım bir insan. Büyük bir askeri güce sahipler.”

Ne oldu?

Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaş, HTŞ ve diğer muhalif grupların son 12 günlük operasyonu sonrasında Esad ailesinin 54 yıllık, Baas Partisi'nin ise 61 yıllık iktidarının sona ermesiyle sona erdi.

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'de yer alan ve yaklaşık 4 milyon nüfusu yönettiği söylenen HTŞ tarafı, sabah saatlerinde Şam'da Suriye hükümeti ve ordusuna yönelik “saldırıya karşı caydırıcılık” kampanyası başlattı. Çarşamba Kasım. 27 Ocak'ta Türkiye'nin de desteklediği Suriye Ulusal Ordusu'nun (SMO) yardımıyla Rad'ul Udvan Harekatı başlatıldı.

Hızla ilerleyen muhalifler, 28 Kasım'da Halep'i Şam'a bağlayan otoyolu keserek, aynı gün 46. Alayın üssünü ve en az 8 köyü ele geçirdi.

REKLAM

29 ve 30 Kasım'da ülkenin ikinci büyük şehri Halep muhaliflerin elindeydi. Bu gelişmenin ardından Rus ve Suriye savaş uçakları, 2016 yılından bu yana ilk kez 2024 yılında muhaliflerin eline geçtiği düşünülen mevzileri bombaladı.

HTŞ kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık'ta Hama'yı, 7 Aralık'ta Humus'u ve 8 Aralık'ta Esad'ın ülkeyi yönettiği Şam'ı ele geçirdi.

Bu gelişmelerin ardından Esad, Rusya'nın “insani nedenlerle” tanıdığı sığınma hakkı kapsamında ailesiyle birlikte Moskova'ya uçtu.

Gerçek adı Ahmed Hüseyin el-Şara olan HTŞ lideri Colani, aynı gün Suriye devlet televizyonunda Esad'ı devirdiğini duyurdu.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort