Avrupa Birliği Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yeşil ışık yaktı; şartlarını sıraladı

0

Avrupa Birliği, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine yeşil ışık yaktı; Şartları sıraladı: Kıbrıs sorunu çözülmeli, insan hakları ihlalleri son bulmalı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha güçlü ilişkilerin geliştirilmesinde karşılıklı çıkar olduğuna inanıyoruz” dedi. dedi.

Brüksel’de dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında “Türkiye ile ilişkilerin yeniden nasıl kurulacağını ele aldık” diyen Borrell, iki taraf arasındaki ilişkilerin gelişmesinin Ankara’nın Kıbrıs sorunu ve insan hakları konusundaki hamlelerine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

“Kıbrıs sorununun ilgili BM kararları doğrultusunda çözülmesi Türkiye ile bu yeni angajmanda kilit rol oynayacaktır.” o ifadeleri kullandı

24 yıldır resmi AB adayı olan Ankara ile Brüksel arasındaki katılım müzakereleri, insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğüne saygı konusundaki endişeler nedeniyle 2016’dan beri durmuş durumda.

10 Temmuz’da Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beklenmedik bir şekilde Ankara’nın katılım müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu ve bu fikri Türkiye’nin İsveç’in NATO askeri ittifakına katılma teklifini onaylamasına bağladı.

Bu ayın başlarında Reuters’e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara’nın AB’den vizesiz seyahat ve AB üyelik sürecinin bazı fasıllarının kapatılması konusunda somut ilerleme beklediğini söyledi ve Batı’nın Türkiye’yi mali ihtiyaçları konusunda desteklemesi gerektiğini ekledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku