Pazartesi, Eylül 16

Avrupa’yı şimdiye kadarki en sıcak yaz bekliyor: Uzmanlar

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Meteorologlar, aşırı sıcaklardan kavrulan Avrupa’yı önümüzdeki günlerde nelerin beklediğini şöyle açıklıyor: “Göz ardı edilemeyecek kadar büyük yadsınamaz bir faktör, sürekli sıcaklık rekorları kırıyor olmamızdır.”

REKLAM

Bu yıl sıcak hava dalgaları Avrupa’yı normalden daha erken vurdu. Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye ve İtalya zaten aşırı sıcakların etkisi altında. Aşırı sıcaklar bazı yerlerde ölümlere de yol açarken, bazı yerlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı.

Avrupa’nın birçok şehrinde kavurucu sıcaklara karşı önlemler alınıyor. Fransa’da Paris Olimpiyat Oyunları’ndaki aşırı sıcaklık riski sporcuların güvenliği konusunda organizatörleri endişelendirirken, İspanya’da daha doğru hava tahminleri yapmayı planlıyorlar. Yorumlar çalışıyor.

Dünya genelinde 11 ay üst üste rekor sıcaklıklar görülürken, Kuzey Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklıkları 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Meteorologlar ve uzmanlar, Avrupa’da alışılmadık derecede sıcak, hatta belki daha da sıcak bir yaz beklendiği konusunda uyarıyorlar.

Isı dalgaları veya izole aşırı hava olayları söz konusu olduğunda kimsenin elinde kristal küre yoktur; Ancak geçmiş hava durumu meteorologlara bazı ipuçları sunuyor.

Weather & Radar’dan meteorolog Tamsin Green, “Bırakın haftaları ve bazen günleri, havanın nasıl olacağını aylar öncesinden doğru bir şekilde tahmin etmek inanılmaz derecede zor” diyor. Bunun nedeni, Avrupa’daki iklimin, onu etkileyen sayısız farklı faktörle birlikte son derece değişken olmasıdır.

Ancak meteorologlar, aylık ortalama sıcaklıklar da dahil olmak üzere genel eğilimleri belirlemek için hava durumu modellerini ve verilerini inceler. Green’e göre haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar şu anda ortalamaların üzerinde seyrediyor.

İklim kıtadan kıtaya farklılık gösterdiği için sıcaklığın nereden geleceğini tahmin etmek zorlaşıyor ancak Green, sıcaklığın muhtemelen Güney ve Doğu Avrupa’yı vuracağını söyledi.

Tahminlere göre Batı Avrupa’da haziran ayında ortalama yağış yaşanabilir. Temmuz ayında güney Avrupa’da ortalamanın üzerinde yağış görülebilir, ancak doğu Avrupa’da daha kurak koşullar yaşanabilir. Green, Ağustos ayının kıtanın büyük bölümünde daha kuru ve sakin geçeceğini ekliyor.

Ancak Green bunların sadece ortalama olduğunu hatırlatıyor.

Avrupa’da iklimi neler etkiler?

Avrupa’nın değişken iklimini etkileyen birçok farklı faktör vardır. Örneğin dünya şu anda küresel hava ve sıcaklık modellerinin belirlenmesinde “çok önemli” olan El Nino ve La Nina iklim olayları arasında bir geçiş aşamasındadır.

En azından yaz başına kadar bu nötr aşamada kalacağımız tahmin ediliyor ancak El Nino’nun etkileri hala devam ediyor.

Green, “Hava sıcaklıkları ve okyanus sıcaklıkları son aylarda astronomik derecede yüksek olmaya devam ediyor” diyor.

El Niño, orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu’nda ortalamanın üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıkları ve artan yağışlar olarak tanımlansa da küresel etkileri vardır.

Green, “Domino etkisi gibi” bir yerdeki hava koşullarının gezegenin diğer tarafındaki koşulları etkileyebileceğini söylüyor: Dünyanın bir yerinde yağış artarsa, diğer yerinde yağış azalacaktır.

Örneğin, Avrupa sıklıkla yağmur ve rüzgar getiren tropikal fırtınaların kalıntılarını alırken, Haziran ve Kasım ayları arasındaki kasırga mevsimi boyunca Atlantik’teki fırtına aktivitesinin Pasifik’te La Nina oluşmasıyla artarak o bölgedeki fırtınaları azaltması muhtemeldir.

Avrupa küresel ortalamadan daha hızlı ısınıyor

Kıtada yazların daha sıcak geçmesinde büyük rol oynayan bir faktör var: İnsan kaynaklı iklim değişikliği.

Sıcaklık rekorlarının sürekli kırılmasının göz ardı edilemeyecek kadar büyük ve inkar edilemez bir faktör olduğunu vurgulayan Green, şöyle konuştu: “Son on yıl, tarihteki en sıcak on yıl oldu ve Dünya’daki ısınmanın büyük kısmı son 40 yılda meydana geldi.” Nisan 2024 üst üste en sıcak ay.” “En sıcak 11’inci ay olarak kayıtlara geçtiğini gördük” dedi.

REKLAM

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Avrupa Birliği (AB) iklim ajansı Copernicus’un (C3S) en son verilerine göre, Avrupa 1991’den bu yana küresel ortalamanın iki katı hızla ısınıyor. Her iki kurum da Avrupa’nın ısınması gerektiği konusunda uyarıyor. Emisyonlarını azaltmak ve fosil yakıtlardan uzaklaşmak için daha fazla çaba harcayan Avrupa, iklim değişikliğinin sonuçları konusunda “istisna değildir”.

2000 yılından bu yana kıtanın en şiddetli 30 sıcak hava dalgasından 23’ü meydana geldi; bunların beşi son üç yılda gerçekleşti.

Son beş yıllık ortalama, Avrupa’da sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 2,3 derece, küresel ölçekte ise 1,3 derece daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle Green, 2024’ün rekorların kırılacağı bir yıl olacağına “büyük bir kesinlikle” inanıyor.

“Tahminleri nasıl şekillendirirseniz şekillendirin, küresel sıcaklıklardaki artış eğilimi inkar edilemez.”

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom