Cumartesi, Temmuz 27

Depremden sonra Fas’ta turizm yeniden rayına oturdu

Marakeş, IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Ülke, yıkıcı deprem nedeniyle zor günler geçirdi. Ancak turizmi itici güç olarak görerek ilerlemeye kararlılar.

REKLAM

Gelecek, 2030 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkelerden biri olan Fas için heyecan verici etkinlikleri beraberinde getiriyor.

Bir Afrika ülkesi, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısına ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Etkinlik 10 binden fazla insanı Marakeş’e getirdi. 8 Eylül’deki yıkıcı El Huz depreminin ardından olası bir transfer düşünüldü.

Sonuç olarak her iki kurum da Fas’a olan güvenlerini gösterme kararı aldı. Bu toplantılar, uluslararası toplumun, trajedi karşısında bir kez daha dayanıklılık sergileyen Fas halkının yanında durması için bir fırsatı temsil ediyor.

Fas dünyanın en önemli turistik yerlerinden biridir. Ülke 2022 yılında yaklaşık 11 milyon turisti ağırladı.

Turizm sektöründe doğrudan çalışan kişi sayısı ise 550 bin civarında. Bu da toplam çalışan nüfusun %15’ine tekabül ediyor.

Deprem korkusunun turist akışını durdurabileceği yönündeki endişelerin yersiz olduğu ortaya çıktı. Eylül 2023’te Fas’ı ziyaret eden turist sayısı 960 bini aştı. Bu da Eylül 2022’ye göre yüzde 7 gibi oldukça dikkat çekici bir artışa işaret ediyor.

“Dahası, durum kontrol altında, normal hayatımıza döndüğümüzü dünyaya anlatmak çok önemli. Gelenler açısından rezervasyonları ve iptalleri takip ediyoruz ve açıkçası iyi bir iş çıkardık. Turistler bile O dönemde Fas’ta bulunanların “Gerçek duruma ilişkin tanıklıklarını sosyal medyada paylaşmaya başlamaları da harikaydı. Marakeş’te gerçekte neler olduğunu aktarmamıza gerçekten yardımcı oldu.” dedi.

Faslı yetkililer, ziyaretçi sayısındaki artışı, deprem sonrası hızlı müdahalenin etkinliğini de gösteren bir güven oyu olarak görüyor.

Fas turist sayısını ikiye katlamayı hedefliyor

Ülke ayrıca, İspanya ve Portekiz ile birlikte Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağı 2030 yılına kadar turist sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Bakan Ammor, şunları söyledi: “Fas’ta turizmin geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Fas’a gelen turist sayısını 2030 yılına kadar iki katına çıkarmak gibi güçlü bir vizyonumuz var. Bu da yaklaşık 26 milyon ziyaretçi anlamına geliyor. Teklifimizi güneş ve kumsal olarak sunuyoruz, okyanus dalgaları, “Kültür veya gastronomi gibi gezginlerin yaşayabileceği deneyimler etrafında yeniden şekillendiriyoruz” dedi.

Yıllık toplantı Marakeş’in konaklama sektörüne önemli bir ivme kazandırdı. Şehir, Riad’lar ve büyük otellerle ünlü oldu. Bunlar, yüzme havuzlu bir avlu etrafında düzenlenmiş çok katlı evlerdi ve en zengin vatandaşlara ve tüccarlara aitti. Çoğu bugün butik otellere dönüştürülmüş durumda.

Fas bugüne kadar 2023 yılında toplam 11,1 milyon turisti ağırlayarak 2022 yılı turist sayısını aştı.

Ekim ayında Marakeş’in ziyaretçi akınına uğradığını düşünürsek bu sayı pek de şaşırtıcı olmasa gerek.

Ülke, önümüzdeki yıllarda turizm endüstrisinin geleceğini şekillendirecek yeni bir planı uygulamaya koyarken, iklim değişikliği de ciddiye alınan önemli bir sorundur.

Gazetecinin adı • Gizem Sade

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking