Salı, Ekim 22

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi’nden Frexit uyarısı

Barnier, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın büyük bir farkla birinci gelmesinin ardından Macron’un parlamentoyu feshetme ve erken seçim çağrısı kararına ilişkin İngiliz The Telegraph gazetesine açıklamalarda bulundu.

Kitabının ilk bölümünün “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı olan Brexit’ten ders çıkarılmaması durumunda diğer ülkelerin de AB’den ayrılabileceği yönünde bir uyarı” içerdiğini açıklayan Barnier, Macron’un bu hususu dikkate almadığını söyledi. . ülkeyi kalıcı bir “Frexit”in eşiğine getirdi.

Fransa’yı AB Komisyonu’nda temsil eden ve AB adına Brexit müzakerelerine liderlik eden Barnier, “göç, güvenlik durumu, devlet otoritesi ve ülkenin en yoksul kesimlerine ve onların kalkınmasına saygı konusundaki bu uyarının dikkate alınmamasından üzüntü duyduğunu” söyledi ile.”

Çok yoksul bölgelerdeki insanların düşüncelerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Barnier, bu durumun İngiltere’deki Brexit oylamasında büyük etkisi olduğunu, Fransa’da da aynı durumun yaşanabileceğini söyledi.

Aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisinin liderleri Jordan Bardella ve Marine Le Pen’in “Avrupa karşıtı” olduğunu savunan Barnier, “Avrupa karşıtı niyetlerle yetinilmemesi” uyarısında bulundu.

İngiltere’deki referandumun ardından Le Pen’in İngiliz seçmenleri “Avrupa köleliğinden” kurtuldukları için övdüğünü ve referandum sonucunu “Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana en önemli an” olarak nitelendirdiğini hatırlatan Barnier, şöyle konuştu: “Le Pen’in Hala aynı düşünüyor. Cevabım “Hiçbir saldırganlık, intikam ya da tatmin duygusu olmadan, Brexit’ten sonra Birleşik Krallık’ta olanlara bakın.”

Macron’un parlamentoyu feshetme ve erken seçim çağrısı yapma kararını “çok riskli” olarak nitelendiren Barnier, aşırı sağın seçimlerde yeni bir mutlak çoğunluk elde etme şansı konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Fransa’da yapılan seçimlerde RN yüzde 31,37 oyla açık farkla birinci olurken, Cumhurbaşkanı Macron’un Rönesans partisi yüzde 14,60 ile ikinci sırada yer aldı.

AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Macron, 9 Haziran’da Parlamentoyu feshetmeye ve 30 Haziran’dan 7 Temmuz’a kadar erken seçime gidilmesine karar verdiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber