Pazartesi, Aralık 23

Gazze’deki savaş nedeniyle AB güvenilirliğini mi kaybediyor?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupalı ​​liderler Gazze’de aylardır süren savaş konusunda anlaşamadılar ve hatta bazıları İsrail adına uluslararası hukuki işlemlere müdahale etti.

REKLAM

İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırılarına tepki olarak Gazze’ye yönelik operasyonu başlatmasının üzerinden neredeyse 10 ay geçti. Bu saldırılar sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 40.000 Filistinli hayatını kaybetti. Ancak bu sayı artmaya devam ederken ve binlerce insan kayıp ya da tonlarca moloz altında sıkışıp kalırken, Avrupa Birliği (AB) henüz İsrail’i uluslararası insani hukuku açıkça ihlal ettiği için kınamış değil.

Hem Uluslararası Adalet Divanı (UAD) hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail’i soykırım, imha ve açlık gibi insanlığa karşı suçlar nedeniyle soruşturuyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Hamas’ın üç üst düzey komutanının yanı sıra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında da tutuklama emri talep etti.

AB şu ana kadar bu soruşturmaları desteklemek konusunda nispeten sessiz kaldı; bu durum, Rusya’nın Ukrayna’yı acımasızca işgal etmesinden dolayı Rusya’ya yönelik tutarlı kınama ve yaptırımlarla tam bir tezat oluşturuyor.

İrlandalı insan hakları avukatı Blinne Ni Ghralaigh, geçtiğimiz Ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı’na sunduğu sunumlarda durumu şu şekilde dile getirmişti: “Güncel verilere göre her gün ortalama 247 Filistinli öldürülüyor ve öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya, bunların çoğu da Filistinli. Aralarında her gün 48, her saat başı iki anne ve her gün 117’den fazla çocuk parçalanıyor, bu da UNICEF’in İsrail’in eylemlerini “çocuklara yönelik bir savaş” olarak tanımlamasına yol açıyor, daha fazla WCNSF (yaralı çocuk) çocuk kalmayacak. aile” dedi.

Kısaca WCNSF, “Çocuk yaralandı, aile hayatta değil”, İsrail’in Gazze’deki Filistinli nüfusa yönelik soykırım saldırısından doğan yeni ve korkunç bir kısaltmadır.

İsrail’in yeterli gıda, yakıt, su ve tıbbi malzemeyi ablukaya alması nedeniyle günde en az 10 çocuğun anestezi yapılmadan ampute edilmesi de dahil olmak üzere bu kanıtlara rağmen, AB, en azından İsrail üzerindeki nüfuzunu kullanmayı reddetti. İsrail’i onaylamamak. Gazze’deki eylemleri.

Durum, Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’deki felaket niteliğindeki insani acılar hakkında saatler süren tartışma ve ifadeleri dinlemesinden birkaç gün sonra, Almanya’nın İsrail adına Uluslararası Adalet Divanı’na müdahale edeceğini duyurmasıyla daha da kötüleşti.

Bir sözcü, “Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail’e yönelik soykırım suçlamasını kesin ve net bir şekilde reddediyor” dedi.

Bu arada yalnızca dört AB üye ülkesi (İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya) İsrail-AB ortaklık anlaşmasının insan hakları maddesinin ihlali nedeniyle gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bu üye devletlerin İsrail’e yaptırım uygulaması yönünde aylarca süren baskılarının ardından AB, anlaşmanın içerdiği insan hakları yükümlülüklerini ele almak yerine anlaşmanın tamamını tartışmak üzere İsrail ile genel bir toplantı düzenlemeyi kabul etti.

Dikkati başka yöne çekme

Bu arada, Uluslararası Adalet Divanı’nın yakın tarihli bir görüşü, İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin yasa dışı olduğu yönündeki yıllardır süren içtihatını yineledi ve İsrail’in yerleşimcileri uzaklaştırmasını ve Filistinlilere tazminat ödemesini tavsiye etti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlığındaki AB diplomatik servisi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu bulgular büyük ölçüde AB’nin tutumlarıyla uyumludur.”

Şu ifadelerin de yer aldığı açıklamada, “Uluslararası hukukun sürekli ve artan şekilde ihlal edildiği bir dünyada, mevcut konu ne olursa olsun, UAD’nin tüm kararlarına sarsılmaz bağlılığımızı sürekli olarak yeniden teyit etmek ahlaki görevimizdir” ifadeleri yer alıyor: “UAD Tavsiyesi Görüşün “AB politikasına etkileri de dahil olmak üzere daha derinlemesine analiz edilmesi gerekecek.”

Ancak bu beyan AB Üye Devletlerinin bireysel konumlarını tam olarak yansıtmamaktadır. Örneğin; Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya, olası bir AB dış politika açıklamasının parçası olarak İsrail’e yönelik eleştirileri düzenli olarak reddediyor.

REKLAM

Başsavcı Karim Khan’a göre, ICC’nin İsrail hükümeti üyeleri hakkında “gerekli eşiğin çok üzerinde çeşitli deliller içeren” tutuklama emri talebi, İngiltere ve Almanya’nın itirazları nedeniyle engellenmişti, ancak yeni seçilen İngilizler Başbakan Keir Starmer şimdi ülkenin muhalefetini geri çektiğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu başkanlığında ikinci dönemine başlayan Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yaptığı konuşmada Gazze’deki savaşın sona ermesi çağrısında bulundu.

Von der Leyen, “Çok açık olmak istiyorum: Gazze’de akan kan durmalı” dedi ve ekledi: “Hamas’ın vahşi terörüne İsrail’in tepkisi sonucunda çok sayıda çocuk, kadın ve sivil hayatını kaybetti. Gazzelilerin nüfusu çoktur. ölme ihtimali daha yüksek.” “İnsanlık artık buna dayanamaz.”

Öte yandan AB’yi eleştirenler için bu sözler yetersiz ve çok geç.

REKLAM

İsrailli eski müzakereci Daniel Levy euronews’e şöyle konuştu: “Küresel Güney, hukukun savunucusu olduğunu iddia eden Avrupa’yı dinlemeyecek.”

“Avrupa’nın kalabalıkla oynamasına gerek yok: bitti. Avrupa bu işlerle ilgilenmediğini gösterdi. Bugün Avrupa daha zayıf görünüyor ve daha az desteğe sahip ve insanlar AB’den ders alamayacak.

“AB, Gazze konusunda, uluslararası hukukun ve hukukun üstünlüğünün savunucusu olma iddiasında açık ve dramatik bir başarısızlık göstermiştir. Küresel çoğunluğu oluşturan Küresel Güney’de çok fazla zemin kaybetmiştir.” Levy sözlerini şöyle tamamladı: “Ukrayna’daki savaş ilk savaştı.” Hatırlayın, 2018’de dünyanın geri kalanının neden bizimle olmadığı konusunda çok fazla konuşuldu ve Ursula von der Leyen’in Gazze’ye yaklaşımı bu açıklamayı imkansız hale getirdi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort