Cumartesi, Eylül 7

İklim aktivistleri Köln-Bonn Havalimanı’ndaki asfalta saldırdı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İklim aktivistleri diğer Avrupa havalimanlarında da protesto gösterisi düzenledi.

REKLAM

İklim aktivistleri, Almanya’nın en büyük havalimanlarından biri olan Köln-Bonn Havalimanı’nda kendilerini asfalta yapıştırdılar.

Eylem nedeniyle havalimanındaki uçuşlar durduruldu ancak havalimanından yapılan açıklamaya göre uçuşlar kısa süre sonra yeniden başladı.

Açıklamada, “Köln/Bonn Havalimanı’ndaki polis operasyonu sona erdi. Uçuş operasyonları yeniden başladı. Gün boyu uçuş gecikmeleri ve iptalleri şeklinde aksaklıklar bekleniyor.”

Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre polis, bu sabah erken saatlerde havaalanında beş kişinin taksi yolunda mahsur kaldığını ve polis memurlarının onları uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. Yerel saatle 08.30’da bu kişilerden ikisi pistten çıkarıldı.

Aktivist grup Last Generation yaptığı açıklamada, taraftarların küçük gruplar halinde havalimanına yaklaştığını, çevredeki çitleri kestiklerini ve ardından kendilerini kum ve tutkal karışımıyla asfalta yapıştırdıklarını söyledi.

Protestocular ne istiyor?

“Petrol öldürür” pankartı eşliğinde gösteri düzenleyen protestocular, “Suçlu hükümetlerimizden bağlayıcı bir uluslararası anlaşma imzalayarak 2030 yılına kadar petrol, gaz ve kömürden vazgeçmelerini talep ediyoruz.”

Protestocular ayrıca, Avrupa çapında koordineli eylemlerle, “hükümetlerimizi… 2030 yılına kadar petrol, gaz ve kömür çıkarmayı ve yakmayı bırakmaya ve yoksul ülkeleri hızlı, adil bir geçiş ve adil bir geçiş için desteklemeye ve finanse etmeye çağırıyoruz” dedi.

Finlandiya’da aktivistlerin başkent Helsinki’deki Vantaa Havalimanı’ndaki güvenlik kapılarını kapattığı fotoğraflandı.

Norveç’te üç eylemcinin başkent Oslo’daki Gardermoen Havalimanı’nın çevre çitlerini kırdığı bildirildi. Norveç medyası, bu kişilerin girişten 30 dakika sonra yetkililer tarafından uzaklaştırıldığını bildirdi.

Havalimanlarındaki protestolara karşı daha sert yasalar getiriliyor

Bu protestolar, iklim aktivistlerinin son yıllarda uçuşları kesintiye uğratan bir dizi havaalanı protestosunun sonuncusu.

Geçen hafta Alman hükümeti, havaalanı sınırlarını ihlal edenlere daha sert cezalar uygulayacak bir yasa çıkardı.

Şu anda milletvekillerinin önünde bulunan tasarı, taksi yolları veya pistler gibi havalimanı alanlarına bilerek izinsiz giren, sivil havacılığı tehlikeye atan veya başkasının girmesine olanak sağlayan kişilere iki yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Şimdiye kadar bu tür ihlallere yalnızca mali cezalar uygulanabiliyordu.

Silah, bazı bıçaklar, zehirli maddeler gibi yasaklı maddelerle zorla havalimanına girilmesi veya izinsiz girişin başka bir suça olanak sağlamak veya örtbas etmek amacıyla yapılması durumunda beş yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom