Cumartesi, Temmuz 27

Kaz Bayramı artık geleneksel bir bayram oldu – GÜNDEM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğinde düzenlenen geleneksel 3. Kaz Şenliği etkinliği, kent sakinlerinin yoğun katılımıyla İzmit Eseler köyünde gerçekleştirildi. 200 yıllık Kaz Festivali etkinliğinde ayrıca çeşitli ritüeller gerçekleştirildi. Kaz Festivali’nde Kocaeli’nin yerel ve kültürel değerleri sergilendi. Köylülerin yöresel ürünlerini satabilecekleri stantlar vardı. Etkinlikte hazır bulunan vatandaşlara, yufka eşliğinde, geleneklere göre pişirilen kaz ikramı yapıldı. Çevre il ve belediyelerden çeşitli köylerden yüzlerce kişi saatlerce pişirilen kazları yemenin keyfini yaşadı. KATILIM YOĞUN OLDUPrograma Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, BBP Kocaeli İl Başkanı Kaan Şengil, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti katıldı. İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin. Özdemir, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. ÖNEMLİ OLAN BİRLİK, BİRLİKTELİKTİRKocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Kent Konseyi’nin güzel işler yaptığını, dolayısıyla meclisi ve başkanını tebrik ederek, şunları söyledi: “Sivil yapının devam etmesini çok daha değerli buluyorum. O zaman belediye etkinliği olmaktan çıkıp şehrin tüm dinamiklerinin katıldığı bir etkinlik oluyor” dedi. Son yıllarda kış hazırlıklarında kaz ve kaz yağının çok önemli olduğunu hatırlatan Başkan Büyükakın, şunları söyledi: “Bunu önemli kılan işbirlikçi yöntem, birlikte çalışmadır. “Bu anlamda bizi geleceğe taşıyacak olan birlik ve beraberliğimizdir” dedi. Büyükakın, şunları söyledi: “Kaz Festivali artık bir gelenek haline geldi. Burada güzel olana baktığımızda bir arada olmak çok önemli. 4 köyden insanların bir araya gelmesi ve çevreden gelmeleri çok önemli. Geleneğin yaşatılması önemli” dedi. KARS GAZ İLE YARIŞMAYA GELİYORUZÖte yandan Başkan Büyükakın, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kaz Festivali festivaline katılmak üzere Kars’tan gelen Nuray Özyılmaz’a esprili bir dille şunları söyledi: “Bu kaz meselesi sadece Kars’la ilgili değil. Kazlarımız da meşhur. “Seninle yarışmaya geliyoruz” dedi. Özyılmaz, “Bu şehri o kadar sevdim ki bu sene tekrar geldim. Tekrar geleceğim. Bu etkinliği çok değerli buluyorum. Ama rakip tanımam.” Kars kazı için” dedi. Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü ise konuşmasında şunları söyledi: “Kültürel değerler bizi biz yapan değerlerdir. Ülke olarak ihtiyacımız var.” Özellikle annelerin ellerinden öpüyorum Bu programa kimlerin katkısı oldu” dedi. KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZKocaeli Belediye Meclis Üyesi Ali Korkmaz, Kaz Festivalinin geleneksel hale geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Kültürel mirasa sahip çıkmalıyız. Kültürel değerlerimizin ön plana çıktığı bu programlar çok önemli. Kocaeli Kent Konseyi olarak yerel kültürümüze, kültürel değerlerimize her anlamda sahip çıkıyoruz. Gece gündüz çalışan kadınlara ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. BÜYÜKŞEHİRDE BELEDİYELERİ VE HİZMETLERİ GÖRDÜKEşeler Köyü Muhtarı Tuncay Bostan ise şunları söyledi: “Köyümüz adına, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Şenliğimizi düzenleyen büyükşehir belediye başkanımıza ve Kocaeli Belediye Meclisimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde belediyeciliği ve hizmetleri gördük. Köyümüze yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi. AYLAR ÖNCE BAŞLADIKaz Bayramı her yıl Ocak ayının ikinci yarısında, köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanır. Parti hazırlıkları, kurutulmuş makarnaların açılması ve kazların beslenmesi gibi ortak çalışmalarla başlar. Kaz pişirirken kullanılacak doğal şişler kızılcık ağaçlarının kesilmesiyle hazırlanır. Bayramdan 2 gün önce toplu kesilen kazların tüyleri ve iç organları temizleniyor, bir gece bekletiliyor ve dondurulan yağ, “baş ve ayak tabağı” hazırlamak için kullanılıyor. Kazın yıllık ihtiyacını karşılaması nedeniyle yağı da eti kadar önemlidir. BÜYÜK EMEKLERLE HAZIRLANIYORBir gün suda bekletilen kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılır, şişlenir, kaz saksılarına bir miktar su konularak pişirilir. Öğle vakti kazlar ters çevrilir ve suyun bir kısmı alınır. Bu arada börek yapımında kullanılacak yufkaları temiz kaz kanatlarıyla yağlayın. Öğleden sonra misafirlere fırında kaz, kaz yağına batırılmış tirat, taşlık dolması, şeker ezmesi, kaz ciğeri ezmesi ve erik kompostosu ikram ediliyor. ESELER, SOLAKLAR VE DURHASANKocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar ve Durhasan köylerinde yüzyıllardır kutlanan Kaz Bayramı’nın geçmişte Hasanoğlu ve Sofuoğlu köylerinde de kutlandığı biliniyor. YERLİ ÜRÜNLER SERGİLENİYOREşeler köy meydanında düzenlenen Kaz Festivali’nde Kocaeli’nin yerel ve kültürel değerleri sergilendi. Ayrıca etkinlik alanında köylülerin ürettikleri yöresel ürünleri satabilecekleri yerel bir satış alanı da kuruldu. KAZ FESTİVALİ NEDİR?Ocak ayı ortasında sadece Kocaeli ili İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde kutlanan bayramın temel amacı birlik ve paylaşımdır. Savaş yıllarında bile geleneği yaşatmaya özen gösteren yöre halkı, 200 yıldır bu geleneğin günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking