Cumartesi, Temmuz 27

MasterChef Işkın Otu Nedir, Faydaları Nelerdir? Işkın Otu Nerede Yetişir, Nelere İyi Gelir?










 Işkın Otu Nedir?

 Işkın otu hem farmakolojik hem de alternatif tıp alanında kullanılan çok yıllık bir bitkidir. En önemli özelliklerinden biri C vitamini oranı en yüksek bitkilerden biri olmasıdır. Kaynatıldıktan sonra renk değiştiren ve bu şekilde süs bitkisi olarak da kullanılan ışkın otu potasyum, magnezyum ve D vitamini bakımından da zengindir.

 Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi ışkın otu da aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Bu bitkiyi fazla tüketen kişilerde ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle kadınlar, gebelik süresince ışkın otu tüketimini minimum düzeyde tutmalıdır.

 Işkın Otunun Faydaları Nelerdir?

 1- Kuru öksürüğü geçirir:

 Halk arasında inatçı öksürük olarak adlandırılan kuru öksürüğün geçmesi için de ışkın otu tüketilebilir.

 2- Ateş düşürür:

 Işkın otu çiğ olarak tüketildiğinde ateş düşürücü etkiye sahiptir.

 3- Gribal enfeksiyonlara karşı korur:

 Roka, marul ve yeşil biber gibi ışkın otu da yüksek oranda C vitamini içerir. Pişirilerek yendiğinde enfeksiyonun diğer dokulara sıçramasını önler ve bademciklerin inmesini sağlar. Burun akıntısı, baş ağrısı ve halsizlik şikayetlerine de iyi gelen ışkın otu, kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttır.

 Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ışkın otunun sadece yetişkinler değil çocuklar tarafından da sık aralıklarla yenmesi tavsiye ediliyor.

 Işkın Otu Nerede Yetişir?

 Işkın otu ülkemizin Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinin neredeyse tamamında yetiştiriliyor. En çok yetiştirilen şehirlerin başında Bitlis, Tunceli ve Diyarbakır gelmektedir. Bunun dışında son yıllarda artan talep ile birlikte İç Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesinde de ışkın otu yetiştiriciliği hız kazandı.

 Diğer adı Uçkun Otu olan bu şifalı bitkinin yetiştirildiği diğer ülkeler arasında, sınır komşularımız olan Irak, Azerbaycan ve İran yer almaktadır.

 Işkın Otu Nelere İyi Gelir?

 1- Mide asit seviyesini dengede tutar:

 Gastrit, reflü ve ülser gibi mide hastalıklarının temel nedeni mide asit seviyesinin yükselmesidir. Burada biriken asitler ince ve kalın bağırsağın işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Düzenli aralıklarla ışkın otu tüketmek ise mide sağlığına iyi gelir ve asit seviyesini dengede tutar.

 2- Kanser riskini yarı yarıya azaltır:

 Yapılan son araştırmalarda ışkın otunun başta akciğer kanseri ve lösemi olmak üzere en tehlikeli ve yaygın kanser türlerine yakalanma riskini %50 oranında düşürdüğü ortaya çıktı. Hücrelerin daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlayan şifalı bitki, kanserli hücrelerin vücut içerisinde çoğalmasını önlüyor.

 3- Fazla sıvıların vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar:

 Ödem, vücutta olması gerekenden daha fazla sıvı birikmesi sonucu oluşur. Işkın otu ise ter ve idrar yoluyla sıvıların atılmasını sağlayarak ödem oluşumunu önler.

 4- Midede gaz oluşmasını önler:

 Özellikle hazımsızlık sorunu olan kişilerde gaz şikayeti de sıklıkla görülür. Mide sağlığını koruyan ışkın otu, gazların yemek borusuna ulaşmasını önler ve vücuttan atılmasını sağlar.

 5- İyileşme sürecini hızlandırır:

 Hastayken ışkın otu tüketmek vücudun çok daha hızlı toparlamasını sağlar. Beslenme uzmanlarının vitamin ve mineral deposu olarak tanımladığı bitki, nefes darlığı şikayeti olan hastalar tarafından da haftada 1 ya da 2 kez tüketilebilir.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking