Cumartesi, Temmuz 27

OPEC+ Zirvesi: Suudi Arabistan fiyatları artırmak için petrol kesintisini uzatma kararı aldı

Uzmanlara göre Suudi Arabistan, üretimi sınırlandırarak fiyatları yüksek tutmaya çalışıyor.

REKLAM

Suudi Arabistan günlük 1 milyon varillik kesintiyi bir yıl daha uzatma kararı aldı.

Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyeleriyle birlikte dünya petrol arzının yüzde 40’ını sağlayan Rusya da 2024 yılının ilk üç ayında günlük üretimi 500 bin varil azaltacağını duyurdu.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 OPEC üyesi ve Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi olmayan 10 ülke, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim politikalarını gözden geçirmek üzere bugün bir araya geldi.

Reuters’e göre OPEC+ ülkelerinin enerji ve petrol bakanları, günde yaklaşık 2 milyon varillik ilave arz kesintisi konusunda prensipte anlaştı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Riyad, “2024 yılının ilk çeyreği sonuna kadar” petrol üretimini günde bir milyon varil azaltmaya devam ederek ham petrol fiyatlarını destekleme stratejisini sürdürecek.

Riyad, bu yılın nisan ayında duyurduğu günlük 500.000 varillik kesintiye ek olarak, temmuz ayında da aynı miktarda bir azaltma politikası daha uygulamaya koydu.

Karara Güney Amerika ülkesi Brezilya’nın 2024 yılı başında katılacağı, Cezayir’in ise 50 bin varil ile katılacağı belirtildi.

Uzmanlara göre Suudi Arabistan, üretimi sınırlandırarak fiyatları yüksek tutmaya çalışıyor.

Brent petrolünün varil fiyatı 83,1 dolardan işlem görürken, kararın ardından Londra’da işlem gören petrolün varil fiyatı yüzde 1,2 artarak 84,22 dolardan işlem gördü.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın son petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde günde ortalama 101,5 milyon varil olması bekleniyor.

Aynı dönemde, OPEC+ grubunun mevcut anlaşması dikkate alındığında, küresel petrol arzının günlük ortalama 102,8 milyon varil olması bekleniyor.

Bu, üretim kesintilerine rağmen günde yaklaşık 1,3 milyon varillik bir fazlalığı temsil ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking