İftardan sahura kadar vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının gün boyu dengeli bir şekilde karşılanması gerekir. Üroloji Uzmanı Op, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin iftar ile sahur arasındaki aralıklarla su içmesi gerektiğini söylüyor. Dr Kenan Yenihayat, yetersiz sıvı alımının herkeste böbrek taşı oluşma riskini artırabileceğini söyledi.
“HAYVAN PROTEİNLERİ BÖBREK HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLİR”
Sıvı ve su tüketiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Kenan Yenihayat, “İftar ve sahurda yüksek karbonhidratlı beslenme, böbrek taşının öncüsü olan kalsiyumun idrarla atılımını artırarak böbrek taşı oluşma riskini artırabilir.” Dr Kenan Yenihayat, “Karbonhidrat tüketimini azaltmanızı öneriyoruz. Hayvansal proteinler ramazan ayında aşırı tüketildiği takdirde kandaki kalsiyum ve ürik asit miktarını, idrardaki ürik asit ve oksalat miktarını arttırabilmektedir. Bu durum idrardaki sitratın koruyucu oranını azaltarak böbrek bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle hayvansal proteinler yerine tarımsal proteinlerin tüketilmesini öneriyoruz” dedi.
“GIDA LİFLERİNE EMİNLİK VERİLMELİ”
Öpücük. Diyette lifli gıdaların tercih edilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini söyleyen Dr. Yenihayat, şöyle konuştu: “Yemek sırasında çok fazla tuz tüketmek idrarda taş oluşumuna neden olan kalsiyum atılımını artırabilir. Taş oluşumuna neden olan sitrat miktarını azaltabilir. Böbrek taşlarına karşı koruyucudur. Ramazan ayında özellikle iftar ve sahur arasında tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tüm vitaminlerin alınması da önemli. Lifli gıda tüketiminizi artırmak da taş oluşumunu önleyebilir. Limonata içmek sitrat üretimi açısından oldukça faydalıdır. Serin ve ferahlatıcı bir tada sahip olması ve bol miktarda sitrat içermesi nedeniyle suyun yanı sıra içilmesi de faydalı olan önemli bir içecektir. Ayrıca çay ve kahve, idrar ” Balgam söktürücü özelliğinden dolayı iftar ve sahurda çok miktarda tüketilirse gün içinde aşırı susuzluğa neden olabilir.” (İHA)