Cumartesi, Temmuz 27

Ukrayna, tahılını dünyaya ulaştırmanın yeni bir yolunu buldu, nakliye koridorunda riskler neler?

Karadeniz’de yeni deniz koridorunun önündeki en büyük engelin gemilere yönelik risk olduğu değerlendiriliyor.

REKLAM

Tahıl, bir depolama tesisinin etrafında hızla dolaşan vagonlara ve kamyonlara yükleniyor. Ukrayna’nın merkezi bölgelerinde hummalı bir şekilde çalışan bir yakıt ikmal tesisinden bahsediyoruz.

Burası artık dünyanın dört bir yanındaki aç insanlara gıda ihraç etmeye çalışan şirketlerin giderek daha fazla kullandığı bir yer.

Silolardan alınan tahıllar Karadeniz limanlarına doğru hareket ediyor ve ardından Kiev’in oluşturduğu yeni ulaşım koridorunu geçmeye hazırlanıyor.

Tesisin genel müdürü Roman Andreikiv, tahıl anlaşmasının sona ermesiyle ilgili şunları söyledi: “Durum zordu ama çalışmaya devam ettik. Ortaklarımız için talep edilen her ton ürünü nasıl kabul edebileceğimizi araştırdık.” Diyor.

Ukrayna’nın askeri korumalı yeni deniz koridoru aynı zamanda Andreikov’a “depolama alanını boşaltma ve faaliyetlerini artırma” fırsatı da verdi.

Saldırı tehditlerine ve yüzen mayınlara rağmen, giderek artan sayıda gemi tahıl, metal ve diğer kargolarla Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına doğru yola çıkıyor.

Bu, Ukrayna’nın tarıma dayalı ekonomisini hızlandırırken, fiyatların arttığı ve gıda güvensizliğinin arttığı Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkeleri için önemli bir uygun fiyatlı buğday, mısır, arpa, ayçiçek yağı ve diğer gıda ürünleri kaynağını geri kazandırıyor.

Dünyanın en büyük sigorta pazarı olan Lloyd’s tarafından desteklenen sigorta sağlayan Vessel Protect şirketinin operasyon müdürü Munro Anderson şunları söyledi: “Ukrayna’dan tahıl kargosu satın almak isteyen tüccarlar arasında güvenin tazelendiğini görüyoruz. Diyor.

Ukrayna’nın en büyük tarım üreticisi ve ihracatçılarından biri olan Agroprosperis grubunun genel müdürü Ihor Osmachko, “iki ay öncesine göre daha iyimser” hissettiğini söylüyor ve ekliyor:

“O zamanlar nasıl hayatta kalacağımız tam olarak belli değildi.”

Şirketin Eylül ayındaki ilk gemisinden bu yana Mısır, İspanya, Hollanda, Çin, Bangladeş, Tunus ve Türkiye’ye 300.000 tondan fazla tahıl sevk ettiği tahmin ediliyor.

İngiltere, Moskova’yı anlaşmadan çekildikten sonra Ukrayna limanlarına ve küresel ticaret için hayati önem taşıyan tahıl altyapısına saldırarak bir yıl boyunca 1 milyondan fazla insanı doyurmaya yetecek gıdayı yok etmekle suçlamıştı.

Rusya, Temmuz ayında BM öncülüğünde, Ankara’nın aracılık ettiği tahıl anlaşmasından çekildi.

Karadeniz’de yeni deniz koridorunun önündeki en büyük engelin gemilere yönelik risk olduğu değerlendiriliyor.

Şu ana kadar Rus yetkililer koridorla ilgili yorumda bulunmadı.

Ancak Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına giden gemilerin silah taşıdığının varsayıldığı konusunda uyarmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müttefiklerinin ülkesinin Karadeniz’deki ticari gemiciliği korumasına yardımcı olmak için gemi sağlama konusunda anlaştıklarını söyledi.

Ancak ilave bir hava savunma sistemine ihtiyaçları olduğunu vurguluyor.

REKLAM

Kiev’deki uluslararası gıda güvenliği zirvesinde gazetecilere konuşan Zelenskiy, “Hava savunmamız yetersiz. Ancak önemli olan anlaşmalarımızın olması, olumlu sinyal almamız ve koridorun işlevsel olmasıdır.” dedi. dedi.

Bu ay Odessa limanına düzenlenen füze saldırısında Liberya bandıralı bir ticari gemi hedef alındı.

Saldırıdan kısa bir süre sonra sigortacılar, komisyoncular ve bankalar, Karadeniz üzerinden yapılan tahıl sevkiyatları için uygun fiyatlı teminat duyurusunda Ukrayna hükümetine katıldı.

Bu durum nakliyeciler için bir bakıma cankurtaran oldu.

ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, attığı tweette, bu tür saldırılara rağmen Ukrayna’nın yeni koridor aracılığıyla 5,6 milyon tondan fazla tahıl ve diğer ürünleri ihraç ettiğini söyledi.

REKLAM

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Taras Kachka da şunları söyledi: “Savaştan önce bu rakam ayda neredeyse iki katıydı.” dedi.

Tarımsal veri ve analiz firması Gro Intelligence’da araştırmacı olan Kelly Goughary, “Mevcut ulaşım yöntemleri kesinlikle çok daha pahalı ve zaman alıcı” dedi, “ancak ürünleri kapıdan getiriyorlar ki bu da birçok insanın beklediğinden çok daha iyi.” . buğday anlaşmasının süresi doluyor.” yorum yaptı.

Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana ihtiyaç sahibi ülkelere gıda sağlamaya kendini adamıştır.

Kiev’in yaklaşık 33 milyon ton gıda sevk ettiği bir yıl süren BM anlaşması sırasında bile Rusya, tüm tarafların yapması gereken gemi denetimlerini yavaşlatmakla suçlanıyordu.

Ukrayna Tahıl Birliği başkanı Mykola Horbachov, “Bu koridor bizim için tahmin edilemeyecek derecede işe yaradı” dedi. diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

REKLAM

“Ukrayna ordusu artık denize açılmanın ne zaman güvenli olacağına karar veriyor. Bu, ek maliyetlere yol açsa da, eskisinden çok daha öngörülebilir.”

Agroprosperis grubundan Osmachko da aynı fikirde.

Savaştan önce ihracatçılar tahılın Karadeniz üzerinden taşınması için ton başına 50 dolar ödüyordu.

Osmachko, savaştan bu yana alternatiflerin (Avrupa çapındaki nehir yolları dahil) şirkete neredeyse üç kat daha fazla maliyet getirdiğini belirtiyor.

Çünkü Ukrayna’nın yeni koridorunda firma ton başına 70-80 dolar ödüyor.

REKLAM

Öte yandan, yaşanan sıkıntıları hafifletmek amacıyla bu ay Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından gıda ürünleri taşıyan nakliyecilere uygun teminatlar sağlayacak bir sigorta programı başlatıldı.

Sigorta komisyoncusu Marsh McLennan, Lloyd’s, iki Ukrayna devlet bankası ve hükümet arasındaki ortaklık, hasarlara ve diğer kayıplara karşı koruma sağlayan iki teminat türü için her biri 50 milyon dolara kadar teminat sunuyor.

Bir başka yardım çalışması kapsamında, küresel destekle gıda kıtlığı çeken ülkelere Ukrayna tahılı bağışlayan insani yardım programı Cumartesi günü uzatıldı.

Zelenskiy, bundan sonra Nijerya’da yaklaşık 400.000 kişiye yardım etmeye yetecek kadar tahıl gönderileceğini söyledi.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, yeni koridorun hedefinin ayda en az 6 milyon ton tahıl ihraç etmek olduğunu söyledi.

REKLAM

Uzmanlara göre yapılması gereken çok iş var.

Bakanlığa göre Ekim ayında Ukrayna tüm rotalardan 4,3 milyon ton tahıl ihraç etti.

Bakan Solskyi, “Savaşta olduğumuz ve savaşmaya devam edeceğimiz gerçeğini dikkate alarak temkinli bir iyimserliğimizi sürdürüyoruz” dedi. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking