Cumartesi, Temmuz 27

75 milyon yıllık T-Rex’in midesinde iki yavru dinozor fosili çıktı

Fosil, midesinde av depolanan ilk Tyrannosaurus iskeletidir.

REKLAM

Bilim insanları, 5 ila 7 yaşlarında, yaklaşık 4,5 metre uzunluğunda genç bir Gorgosaurus’un fosil kalıntılarını ortaya çıkardı. Yeni keşifte dinozorun son yemeği ortaya çıktı.

Gorgosaurus ve birkaç milyon yıl sonra yaşayan daha ünlü Tyrannosaurus rex (T-Rex), etobur bir dinozor grubudur.

Uzmanlara göre bu fosil, tiranozorların beslenme stratejilerinin ve diyetlerinin yaşamları boyunca kökten değiştiğini gösteriyor.

Kemiklerde kalan diş izleri üzerinde yapılan testlere göre otçul dinozorları avladıkları tahmin ediliyor.

Royal Tyrrell Müzesi dinozor paleoekolojisi küratörü François Therrien, “Yetişkin tiranozorlar, ördek gagalı dinozorlar ve boynuzlu dinozorlar gibi büyük avları yakalayıp öldürmek için iyi donanıma sahipti. Kafatasları ve dişleri büyük avları ısırmak ve tutmak için kullanılıyordu” dedi. Alberta, Kanada’da ve Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmanın editörü. İlgili bükülmeye direnebildi. diyor ve ekliyor:

“Buna karşılık, genç tiranozorların ısırıkları ve daha zayıf dişleri, avı tutmak için değil, ısırıkları kesmek için idealdi. Daha küçük dinozor türlerini ve genç dinozorları avlamak için iyi donatılmışlardı.”

Araştırmalar tiranozorların yaşamları boyunca farklı ekolojik hücreleri işgal ettiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, genç olduklarında “mezopedatörler” (doğal ekosistemde hem av hem de yırtıcı olarak var olan hayvanlar) haline gelirler, ergenlik ve yetişkin olduklarında ise zirve yırtıcı olurlar.

Bu, genç tiranozorların yaşlılarla aynı av için rekabet etmediği anlamına geliyor.

“Genç tiranozorların bıçak benzeri dişleri, hafif kafatasları, nispeten zayıf ısırıkları, uzun bacakları vardı ve devasa, çok sağlam yapılı kafatasları ve kemikleri kırmalarına olanak tanıyan daha kalın dişleri olan yetişkin tiranozorlardan daha ‘atletik’ görünüyorlardı.” dedi Therrien. Diyor.

Küçük Gorgosaurus’un ağırlığı yaklaşık 330 kiloydu ve yaklaşık 50 cm uzunluğunda bir kafatası vardı.

Fosil, Alberta’nın güneyindeki Dinozor Bölge Parkı’nda bulundu.

Bu bölge, Kuzey Amerika’yı bölen geniş bir iç denizin batı kıyısına yakın, Kretase döneminde ormanlık bir kıyı ovası olarak biliniyor.

Calgary Üniversitesi’nden dinozor paleontoloğu ve ortak proje lideri Darla Zelenitsky, “Tiranozorların bir yuvaya yaklaşık 30 yumurta bırakan büyük kavramaları olduğundan, yavruları ekosistemde bol miktarda bulunur ve genç tiranozorlar tarafından hasat edilmeye hazır olurdu” dedi. . Öğrenim görünüyorum. dedi.

Araştırmaya göre mide asidinin sitipenin kemiklerine verdiği farklı hasarlar nedeniyle yavrular farklı zamanlarda yenmiş ve Gorgosaurus son yemeğinden saatler veya günler sonra bilinmeyen nedenlerle ölmüş.

İngiliz bilim adamlarının geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir araştırma, “T-Rex” lakaplı dinozorun, dünya üzerinde yaşamış canlılar arasında en güçlü çeneye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Aynı çalışmada yetişkin bir T-Rex’in ısırma sırasında arka dişe yaklaşık 6 ton baskı uyguladığı rapor edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking