Salı, Aralık 10

AB dış politika sorumlusu Borrell: İsrail'in ateşkes anlaşmasını kabul etmemek için 'hiçbir mazereti' yok

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail hükümeti Salı günü Lübnan'la ateşkes anlaşmasına varmaya hazırlanıyor.

REKLAM

AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in, hükümetin Salı günü oylayacağı Lübnan'daki militan grup Hizbullah ile ateşkesi reddetmek için “hiçbir mazereti” olmadığını söyledi.

Borrell, ABD ve Fransa'nın aracılık ettiği anlaşmada İsrail'in tüm güvenlik endişelerinin giderildiğini söyledi.

Salı sabahı İtalya'da düzenlenen G7 dışişleri bakanları zirvesinde gazetecilere konuşan Borrell, “Ateşkesi uygulamamanın hiçbir mazereti olamaz. Aksi takdirde Lübnan parçalanır.” dedi.

Yerel basına yansıyan ateşkes teklifine göre İsrail askerleri Lübnan'dan çekilerek 60 gün süreyle çatışmalara son verilecek.

İsrail Kanal 12'nin bildirdiğine göre, diğer kriterler arasında anlaşmanın uygulanmasını izlemek üzere ABD liderliğinde çok uluslu bir komitenin kurulması yer alıyor.

Buna karşılık Hizbullah, Litani Nehri'nin güneyindeki güçlerini Lübnan Ordusu birimleriyle değiştirecek.

İsrail'in Washington Büyükelçisi Mike Herzog, İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, ülkesi ile militan grup Hizbullah arasında “birkaç gün içinde” bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Herzog, “çözümlenmesi gereken noktalar” olsa da, İsrail'in Ekim başında Lübnan'a kara operasyonu başlatmasından bu yana tarafların ilk kez çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Hizbullah üyeleri henüz olası bir ateşkes hakkında yorumda bulunmazken, Lübnan'daki üst düzey bir Hamas yetkilisi, Filistinli militan grubun İsrail ile Lübnanlı müttefiki arasında varılan ateşkes anlaşmasını destekleyeceğini söyledi.

Lübnanlı yayıncı Al-Mayadeen'e konuşan Osama Hamdan şunları söyledi: “Her ateşkes duyurusu memnuniyetle karşılanıyor. Hizbullah halkımızın yanında yer aldı ve önemli fedakarlıklar yaptı.”

Devam eden görüşmelere rağmen Pazartesi günü Lübnan'daki hava saldırılarında en az 31 kişi öldürüldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyinde 26 kişinin öldüğünü, dördünün doğudaki Baalbek-Hermel ilinde ve birinin Beyrut'un güney banliyösü Choueifat'ta öldüğünü söyledi.

İsrail'in temel taleplerinden biri, ortaya çıkan anlaşmanın ihlali durumunda Hizbullah'ın harekete geçme hakkını saklı tutabilmesidir.

Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırısına misilleme olarak silahlı kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nde kara ve hava operasyonu başlatmasının ardından İsrail'e saldırmaya başladı.

İki taraf arasındaki çatışmalar, İsrail'in Lübnan'a büyük hava saldırıları düzenleyip ülkenin güneyine asker göndermesiyle Eylül ayında yoğunlaştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana 3 bin 768 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail'de 40'ı sivil olmak üzere 70'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort