AB ülkelerinden İsrailli aşırı sağcı bakanların Gazzelilerin ‘göç ettirilmesi’ önerisine kınama

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

AB ülkeleri, aşırı sağcı iki İsrail bakanının Filistinlilerin Gazze’den “gönüllü göçü” önerisine sert tepki gösterdi ve bu açıklamaları uluslararası hukukun ihlali olarak gördüklerini söyleyerek reddetti.

REKLAM

Avrupa Birliği ülkeleri daha sonra yaptıkları açıklamalarda iki aşırı sağcı İsrailli bakanın Filistinlilerin Gazze’den “gönüllü göçünü” destekleme çağrılarını kınadı ve sert tepki gösterdi.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, “Filistinlilerin bölgeden Gazze Şeridi’ne gönüllü göçünü destekleyeceklerini” açıkladılar.

Ben-Gvir gazetecilere İsrail’in “Gazze sakinlerinin göçünü teşvik etmeye odaklanması gerektiğini” söyledi ve İsrail’in Gazze Şeridi’ni “kalıcı olarak kontrol edeceğini” söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin en aşırı isimlerinden biri olarak öne çıkan Ben-Gvir, aynı zamanda kuşatma altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimlerinin yeniden inşasının en tutkulu destekçilerinden biri.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal paylaşım platformu X’e yaptığı açıklamada, İsrailli bakanların çağrısını “kışkırtıcı ve sorumsuz” olarak değerlendirdi.

Borrell mesajında ​​şu ifadeleri kullandı:

“İsrailli bakanlar Ben Gvir ve Smotrich’in Gazze’deki Filistin halkını karalayan ve onları yerinden etme planı çağrısında bulunan sorumsuz ve provokatif açıklamalarını şiddetle kınıyorum. Zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali olduğundan kesinlikle yasaktır.” dedi.

Brüksel’in ardından Fransa, Almanya, İspanya ve Hollanda gibi AB üyesi ülkeler de İsrailli bakanlara tepki gösterdi.

İspanya: İsrailli bakanların açıklamasını reddediyoruz

İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “İspanyol hükümeti, İsrail kabinesi üyelerinin Gazze’deki nüfus hareketlerini uluslararası hukuka aykırı olarak çağrıştıran son açıklamalarını reddediyor.”

Notta ayrıca, “İspanya, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesinin ve sivil halkın korunmasının garanti altına alınmasının acil ihtiyacını yineler” deniyor.

Fransa: Kışkırtıcı ve sorumsuz

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna açıklamaları “kışkırtıcı” ve “sorumsuz” olarak nitelendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail hükümetinin, Filistinlilerin kendi topraklarında nerede yaşaması gerektiğine karar verme yetkisi olmadığı” belirtildi.

Açıklamada, Paris yönetiminin, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin bölgeden göç etmesini isteyen İsrailli bakanlar Ben-Gvir ve Smotrich’in açıklamalarını, Gazze’de Yahudi yerleşim birimleri oluşturulmasını ve buranın işgalini kınadığı belirtildi. .

İsrail’i sorumsuz ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz.” Açıklamada, insanların zorla yer değiştirmesinin Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Tüzüğü’ne göre uluslararası hukukun ciddi bir ihlali teşkil ettiği vurgulanıyor.

Açıklamada, Gazze Şeridi’nin ve Gazzelilerin geleceğinin, İsrail’le birlikte barış ve güvenlik içinde yaşayacak “birleşik bir Filistin devletinde” olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Almanya: Gazzelilerin sınır dışı edilmesi göz ardı edilmemeli

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları toplantısında bu konudaki tutumun net bir şekilde ifade edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Uzaklaşma Filistinlileri Gazze’den uzaklaştırdı. ve Gazze Şeridi topraklarının daraltılması söz konusu olamaz.” ” dedi.

Fischer, Almanya’nın iki devletli çözümü desteklemeye devam ettiğini ve uzun vadede bu yönde çalıştığını, iki devletli çözümün İsrailliler ile Filistinliler arasında barış içinde bir arada yaşamanın tek kalıcı modeli olmaya devam ettiğini vurguladı.

Hollanda: İsrailli bakanların açıklamaları sorumsuz

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, eski adı Twitter olan sosyal medya hesabı X üzerinden bir açıklama yayınladı. açıklamadaHollanda’nın “Filistinlilerin Gazze’den çıkarılması veya Filistin topraklarının daraltılması yönündeki çağrıları reddettiğini” belirterek, teklifin “sorumsuz” olduğunu kaydetti.

REKLAM

Mesajda şu ifadelere yer verildi: “İsrailli bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir’in Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasına ilişkin son açıklamaları sorumsuzluktur. Hollanda, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılması veya Filistin topraklarının daraltılması yönündeki çağrıları reddediyor. Bu açıklamalar bu açıklamalara uymuyor.” İki devletli çözüm.” Söylendi.

İngiltere: Her türlü teklifi kategorik olarak reddediyoruz

Britanya Dışişleri Bakanlığı şunları söyledi: “Birleşik Krallık, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin olarak reddediyor.” Bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gazze işgal altındaki Filistin toprağıdır ve gelecekteki Filistin devletinin bir parçasını oluşturacaktır. Birleşik Krallık, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddeder.” değerlendirmesini yaptı. Sözcü ayrıca İngiltere’nin Gazzelilerin zorla yerinden edilmesiyle ilgili müttefiklerinin endişelerini paylaştığını söyledi.

İsrailli bakanlar: Gazzeliler, Kongo ve diğer ülkeler bunları kabul edebilir

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistinlilerin bölgeden Gazze Şeridi’ne gönüllü göçünü desteklediklerini açıkladı. Sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda Şu ifadeleri kullandı ancak bu kişilerin kim ve hangi ülkelerden olduklarına ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

İsrail Ordu Radyosu’na göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich de şunları söyledi: “Gazze Şeridi için doğru çözüm, mültecileri kabul eden ülkelere gönüllü göçü teşvik etmektir.” Şu ifadeleri kullandı: İsrail basınına dayandırılan AA Haber’e göre, İsrailli yetkililerin Gazzelileri göndermek için Kongo ve diğer bazı potansiyel alıcı ülkelerle gizli görüşmelerde bulunduğu iddia edilirken, isminin gizli kalmasını isteyen bir yetkili şunları söyledi: ” Kongo göçmen almak istiyor ve biz de başkalarıyla görüşme halindeyiz.” Açıklama şu şekilde yapılmıştır.

REKLAM

İsrail’deki aşırılık barış girişimlerini tehdit ediyor

İsrail şu anda ülke tarihindeki en aşırı sağcı hükümete sahip. Analistlere göre aşırı sağ bakanların sert tutumu, çatışmaya uzun vadeli barışçıl bir çözüm bulmak için uluslararası çabalara öncülük etmek isteyen Avrupa Birliği için de oldukça sorunlu.

İsrailliler ile Filistinliler arasında barışçıl bir çözüme giden tek yolun “dışarıdan dayatılan” uluslararası bir çözüm olduğunu belirten Josep Borrell, İsrail’in Gazze’yi işgalinin düşünülemez olduğunu söyledi.

Savaşın başından bu yana sürekli olarak İsrail’in “meşru müdafaa” hakkını savunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin gelecek için öncelikli olarak öne sürdüğü “beş ilke” arasında yer almadığını da söyledi. . Gazze’yi koruma kararının da İsrail’in Gazze’de uzun süreli kalma fikrini açıkça reddettiğini ifade etti.

AB aynı zamanda Filistin halkına yönelik yeni saldırıların arttığı Batı Şeria’daki aşırıcı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama planları üzerinde de çalışıyor.

Euronews’in Aralık ayında ele geçirdiği belgeler, Avrupa bloğunun bu tür saldırılardan sorumlu İsrailli yerleşimcilere vize yasağı gibi yaptırımlar uygulayabileceğini gösteriyor.

REKLAM

ABD ve İngiltere de Aralık ayında benzer önlemler almıştı.

AB şimdiye kadar İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırılarını defalarca kınadı ancak yaptırım uygulamaktan kaçındı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku