Cumartesi, Temmuz 27

Taliban: Afgan kadınlar ‘kötü başörtüsü’ taktıkları gerekçesiyle tutuklandı

Afganistan Ahlak ve Fazilet Bakanlığı sözcüsü Abdul Ghafar Farooq şunları söyledi: “Her ilde başörtüsüsüz dolaşanlar tutuklanacak.”

REKLAM

Afganistan’ın Taliban yönetimindeki Ahlak ve Fazilet Bakanlığı, başkent Kabil’de bazı kadınları “çirkin başörtüsü” taktıkları gerekçesiyle tutukladığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Abdul Ghafar Farooq, “Bunlar İslam toplumunda şeytani başörtüsünü yayan bazı sınırlı kadınlardır. İslami değerleri ve ritüelleri ihlal ettiler ve toplumu ve diğer saygın kız kardeşleri kötü başörtüsü takmaya teşvik ettiler.” Dedi.

Kaç kadının tutuklandığını ve neyin kötü başörtüsü teşkil ettiğini belirtmeyen Farooq, “Her ilde başörtüsüsüz dolaşanlar tutuklanacak” uyarısında bulundu.

Kadınların üç gün önce tutuklandığını belirten Farooq, polisin dosyayı adli makamlara havale edeceğini veya kefaletle serbest bırakılacağını söyledi.

Farooq, bakanlığın yaklaşık iki buçuk yıldır başkentte ve illerde kadınların başörtüsünü düzgün takmadığına ilişkin şikayetleri dinlediğini söyledi.

Burka hakkında kararname

Taliban, 2021’de iktidara geldikten sonra Mayıs 2022’de kadınlardan sadece gözlerini göstermelerini istedi; Bir önceki Taliban rejiminde 1996’dan 2001’e kadar uygulanan kısıtlamalara benzer şekilde, insanlara tepeden tırnağa burka giymelerini tavsiye eden bir kararname çıkardı.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Taliban’la özellikle cinsiyet ve insan hakları konularında ilgilenmek üzere özel bir temsilci atadı.

Ancak Taliban, özel temsilcilerin “dışarıdan çözümler dayatarak durumu daha da karmaşık hale getirdiğini” söyleyerek bu fikri eleştirdi.

ABD ve BM’den eleştiri

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, alınan kararların “Afgan toplumuna onarılamaz zarar verme riski taşıdığını ve Taliban’ın uluslararası toplumla ilişkilerini normalleştirmesinden daha da uzaklaştığını” belirtti.

Birleşmiş Milletler Afganistan Özel Temsilcisine destek veren Miller, Amerika’nın Taliban’ın “kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıcı fermanları” konusundaki endişelerinin devam ettiğini söyledi.

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler misyonu da Perşembe günü yaptığı açıklamada, kadın ve kızların keyfi tutuklanması ve gözaltına alınmasından endişe duyduğunu söyledi.

Heyet, kadınların serbest bırakılmaları karşılığında tacize uğradığı ve gasp edildiği yönündeki iddiaları araştırdıklarını belirterek, fiziksel şiddet ve gözaltıların aşağılayıcı ve tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking