Perşembe, Eylül 19

Alman hükümeti Trump’ın ikinci dönemine hazır mı?

ABD başkanlık seçimlerine yaklaşık dört ay kala, Alman hükümeti Trump’ın olası ikinci dönemine hazırlanıyor. Peki Trump’ın geri dönüşünün Almanya ve AB üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

REKLAM

Almanya’daki siyasi uzmanlar, hükümetin önümüzdeki Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin ardından olası bir iktidar değişikliğine şimdiden hazırlandığını söylüyor.

2016 yılında ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın seçilmesi dünyanın çoğunu şaşırtırken, Alman hükümetine yakın kaynaklar Cumhuriyetçilerin davada sürecin daha sorunsuz geçmesi için önlemler alındığını söylüyor. yeniden güç kazandı. Demokratlar.

Euronews’e konuşan siyaset bilimci Dr. Antonios Souris, “Trump’ın yeniden seçilme şansı artık daha yüksek” dedi.

“Sonuçta Trump gibi bir yönetimin ortağı kalmak zor. Almanya, Trump’ın başkan olduğu son dönemde olduğu gibi bir şekilde iş birliği yapabileceğini gösterdi. Yeni yönetim henüz iktidara gelmemiş olsa bile. O dönemde durumun hala hassas olduğunu söylemeliyiz”.

Trump’ın ilk seçildiği 2016’da dünya bambaşka bir yerdi ve siyaset sahnesinde çok farklı isimler vardı: Almanya’da Angela Merkel hâlâ iktidardaydı, Kovid-19 salgını henüz yaşanmamıştı ve Rusya henüz harekete geçmemişti. Ukrayna’nın tam ölçekli işgali.

Trump yeniden seçilirse, yeni şansölye Olaf Scholz liderliğindeki bir koalisyon hükümetiyle karşı karşıya kalacak. Alman seçmenlerin Ekim 2025’te yeni bir şansölye ve parlamento seçmesi beklendiğinden bu durum geçici bir durum olabilir. Son anketler Hıristiyan Birliği’nin – Alman Demokratlar (CDU) çok önde.

Mevcut hükümet Trump dönemine nasıl hazırlanıyor?

Alman Marshall Fonu bölge müdürü Sudha David-Wilp, “Almanya ve müttefikleri her iki senaryoya da hazırlanıyor” dedi.

Burada bahsedilen senaryolar Trump’ın ikinci dönem için Beyaz Saray’a dönmesi ya da Kamala Harris’in başkan seçilmesidir.

Hükümetin savunma kapasitesini şimdiden artırdığını belirten David-Wilp, Avrupa’nın dünyada ekonomik bir güç olarak kalmasını sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Nitekim Hür Demokrat Parti’nin (FDP) transatlantik koordinatörü ve parlamento grubu başkan yardımcısı Michael Link, geçtiğimiz hafta Milwaukee’de düzenlenen ABD Cumhuriyetçi Parti Kongresi’ne gitti ve burada JD Vance, Trump’ın başkan yardımcısı adayı olarak sunuldu.

Link, euronews’e yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir tüm senaryolara kapsamlı bir şekilde hazırlandığını belirterek, “Bu, Trump’ın olası dönüşüne ilişkin tüm farklılıklara rağmen önemli ortak çıkarların nerede bulunduğunu tespit etmek için ABD’li Cumhuriyetçilerle temasların güçlendirilmesini de içeriyor.” iki yılı aşkın süredir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu elbette Amerikan Demokratları tarafında gelecek vaat edenlerle giderek artan yakın temasları da içeriyor” dedi.

Uzmanlar, Trump’ın Şubat ayında korumayı geri çekeceğini ve Rusya’yı, GSYİH’nın %2’lik harcama hedeflerini tutturamayan NATO üye ülkelerine karşı “istediğini yapmaya” teşvik edeceğini söylemesinin ardından endişeli.

Link, NATO ile ilgili şunları söyledi: “%2 hedefi, Beyaz Saray’da kim olursa olsun, Almanya tarafından ABD’ye gönderilen merkezi ve önemli bir sinyal olmaya devam ediyor. Bu, Almanya’nın hayati çıkarları içindedir ve federal hükümet bu hedefe ulaşmayı taahhüt edecektir.” 2028’e kadar.” “Bu zaten federal bütçenin 1999’a kadar olan orta vadeli mali planlamasıyla belirlendi” dedi.

Ancak Milwaukee konferansında yalnızca Link yoktu: muhalif siyasetçi ve CDU’dan eski sağlık bakanı Jens Spahn da oradaydı.

Souris, Spahn hakkında şunları söyledi: “O, CDU içinde merkezi bir figür, liderlik sorumluluklarına sahip hırslı bir politikacı ve yurt dışında da çok iyi tanınıyor.”

REKLAM

Almanya ve AB ne tür değişiklikler bekliyor?

Almanya ve AB’nin ne tür değişiklikler beklediğine ilişkin David-Wilp şunları söyledi: “Almanya ve ortakları, ABD’nin Avrupa’daki varlığını azaltması durumunda savunma yeteneklerini artıracak önlemler alıyor. ABD’nin dikkatini Hint-Pasifik bölgesine çevirmesi gerektiğine dair göstergeler var.” “Farkındalık var” dedi.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nde (SWP) araştırmacı olan Laura von Daniels, Euronews’e Zoom röportajında ​​JD Vance’in Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı’nda “Amerikalıların mühimmat tedarikçilerinin artık Ukrayna’yı desteklemek için yeterli olmadığını” söylediğini söyledi. Bu malzemeler ABD’yi Pasifik, Hint-Pasifik ve Çin’den gelebilecek potansiyel tehditlere karşı korumak için gereklidir” dedi.

Alman Dış İlişkiler Konseyi’nde araştırmacı olan Filip Medunic de transatlantik ilişkilerin Amerika’nın Çin’e yönelik politikasından etkileneceğine inanıyor.

“Trump, hem ilk döneminde hem de şimdi, Avrupa ve ABD’nin yakın müttefiki Almanya için güvenlik politikasının artık bir zamanlar olduğu gibi olduğu gibi kabul edilmediğini gösterdi. Müttefikler tarafından desteklenmesi gereken maliyetler.”

REKLAM

Von Daniels, bir sonraki Amerikan hükümetinin Demokrat ya da Cumhuriyetçi olmasına bakılmaksızın, Almanya ve Avrupa’nın askeri ve savunma harcamalarını artırması gerektiğini vurguluyor.

Von Daniels, “Demokratlar açısından bunun daha kademeli bir süreç olduğunu düşünüyorum, oysa Trump açısından ilk günden itibaren saldırıya uğrayacakları hissi var” diyen Von Daniels, Trump’ın son döneminde olduğu gibi Almanya’yı hedef alabileceği uyarısında da bulundu. “Çünkü en azından Almanya’da, dış politika camiasındaki herkesin Trump’ın genel olarak Almanya ile bir sorunu olduğundan oldukça emin olduğunu düşünüyorum.”

Öte yandan uzmanlar, Avrupa’da önümüzdeki yılların yalnızca artan askeri harcamalar nedeniyle değil, aynı zamanda Trump’ın transatlantik ticarete yaklaşımı nedeniyle daha pahalı olabileceği konusunda uyarıyor.

“Avrupa’nın daha zor bir durumda olduğunu düşünüyorum çünkü sadece Trump yönetiminin ABD’ye uyguladığı daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalmayacak, aynı zamanda ABD korumacı bir ticaret politikası izlemeye devam ederse ve hatta acımasızca Çin mallarıyla dolup taşacak. David-Wilp, “Trump yönetimi altında” dedi.

REKLAM

Medunic, Almanya ve Avrupa için “asıl zorluğun, Trump’ın ticarete yönelik gümrük vergilerini nasıl uygulayacağına veya tarifelerini fiilen uygulayıp uygulaymayacağına ilişkin açıklamalarıyla nasıl başa çıkılacağı” olduğunu söyledi.

Von Daniels ayrıca Trump’ın göreve dönebileceğini ve “ilk günden itibaren bize Avrupa ile ticaret açığımızın hala olduğunu ve bu nedenle Alman lüks otomobil ihracatını durdurmamız gerektiğini, ardından tarifelerin geleceğini söyleyebileceğini” öngördü.

Bu yeterli olacak?

Her ne kadar Alman hükümeti Trump’ın olası ikinci dönemi için perde arkasında iyi hazırlıklar yapsa da Trump’ın öngörülemezliği endişe yaratmaya devam ediyor.

Hızlı ve aceleci kararlar vermesiyle tanınan Trump, sadece Ukrayna ve Çin’de değil Ortadoğu’da da tarihi değiştirebilecek anlaşmalara imza atabilir.

REKLAM

Medunic’e göre Trump, geçen sefer güvenlik politikası, ekonomi politikası ve dış politikayı karıştırdı ve geleneksel olarak ayrı tutulsalar bile muhtemelen tekrar aynı şeyi yapacak.

“Trump birçok sorunu kendi yöntemiyle, anlaşmayla çözmeye çalışacak, yani hızlı müzakere talep edecek” diyen Medunic, “Almanya ve Avrupa’nın kenara itilmesi” tehlikesinin de altını çizdi.

Von Daniels’a göre “en büyük endişe Trump’ın Putin’le ilişkilerde ciddi olması” ve Almanya, AB ve hatta Ukrayna’nın masada olmaması.

“Sonra Ukrayna’nın kaderini Ukrayna’nın söz hakkı olmadan tartışıyorlar [Almanya] “Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın güvenliğimiz için doğrudan sonuçları olan konuları tartışacağı bu çok izole konumda olurdu.”

REKLAM

Dahası, Almanya’daki federal seçimlere bir yıldan biraz fazla süre kala, hem aşırı sağ hem de aşırı sol partiler savaş karşıtı söylemden yararlanıyor.

Souris, bu duruma ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Örneğin Ukrayna’ya desteğin Batılı ülkeler kadar yüksek olmadığı Doğu Almanya’da şu anda üç bölgesel seçim var. Hatta AfD (Almanya İçin Alternatif) bile bazı söylemlerle duyguları harekete geçiriyor. Sahara Wagenknecht İttifakı ise savaş karşıtı bir tutumu destekliyor ve “Rusya ile diplomasiyi teşvik ederken daha fazla harcamaya karşı çıkıyor” dedi.

Ancak uzmanlar, Almanya’nın Trump’ın başkanlığının dört yılını çoktan geçirdiğini ve önceki dönemden ders aldığını söylüyor.

Von Daniels, yakın zamanda Avrupa Komisyonu başkanlığını ikinci kez devralan Ursula Von der Leyen’in “ABD ile iş ilişkisinin gerekli olduğunu bilecek kadar profesyonel ve deneyimli” olduğunu vurguladı.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş