Cuma, Aralık 6

Çocuklarda geniz eti ile ilgili bilmeniz gerekenler

Geniz eti ya da geniz eti, burun boşluğunun arkasında, burun bölgesinde, bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından biri olarak bilinen lenfositlerin yer aldığı özel bir dokudur. Bir salkım üzümü andıran doku bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir. Adenoid çeşitli koşullar altında büyüyebilir. Geniz eti bölgesindeki büyümeler hastanın yaşam konforunu bozar ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Burun bölgesindeki tıkanıklıkların nedenleri araştırılmalıdır. Geniz eti büyümesi durumunda hastanın altta yatan durumun belirlenmesi ve tedavi uygulanması için bir uzmana başvurması gerekir.

Adenoidler bebeğin uyurken nefes almasının durmasına neden olabilir.

Adenoidler veya geniz eti çocukluk döneminde herkeste mevcuttur. Sorunların ana kaynağı, geniz eti dokusunun çok büyümesi ve havanın buruna geçişini engellemesidir. Geniz eti normalden büyükse ve hasta ağzı açık uyumaktan, horlamaktan veya uyku sırasında nefesinin kesilmesinden şikayet ediyorsa dikkatli olmak gerekir. Bu durumlarda hastanın yaşam kalitesinin bozulmaması için bir uzmana başvurmak önemlidir.

Çocukluk döneminde herkeste bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan geniz eti, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra veya alerjik rinit nedeniyle mikroorganizmalara karşı bağışıklık tepkisi olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi bazı sorunlara neden olabilir.

– Nefes almada zorluk: Geniz etinin aşırı büyümesi burundan gelen hava yollarını tıkayarak nefes borusuna ulaşmayı zorlaştırır. Bu nedenle bebekler ağızları açık uyurlar. Bu nedenle yemek yerken zorluk yaşayabilirsiniz. Geniz eti büyümesi çocukların yaşam kalitesini düşürebilir.
– Uyku bozuklukları: Geniz etinin büyümesi nefes almayı zorlaştırdığı için çocuklarda ciddi huzursuzluğa neden olabilir. Uyku sırasında nefes alamayan çocuk sık sık uyanır ve aşırı terleme, altını ıslatma gibi sorunlar yaşayabilir. Gün içinde uyuşukluk veya hiperaktivite meydana gelir. Dikkatin dağılması, konsantrasyon güçlüğü ve öğrenme sürecinde zorluk gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Uyku sırasında nefesin durması olarak da bilinen uyku apnesi bazı çocuklarda da ortaya çıkabilir.

– İştahsızlık: Geniz etinin aşırı büyümesine bağlı olarak gelişen sorunlardan biri de iştah kaybı olarak bilinmektedir. Uyku düzeni bozulan, ağzı açık uyuyan, nefes almakta zorluk çeken çocuklarda iştah kaybı görülebilmektedir.

– Büyüme geriliği: Büyüme hormonunun salgılanması esas olarak uyku sırasında meydana gelir. Ayrıca geniz eti problemi olan çocuklarda uyku bozuklukları nedeniyle salgılanan büyüme hormonu düzeyini de azaltır. Bu nedenle geniz eti büyümesi olan çocuklarda büyüme geriliği görülebilmektedir.

– Diş yapısında ve çene kemiklerinde bozukluklar: Çocuklarda geniz etinin aşırı büyümesi nedeniyle burun tıkanıklığı görülür. Bu durum çocukları ağızlarından nefes almaya zorlar. Uzun süre ağzınızdan nefes almanız durumunda üst çenenin daralması gibi gelişimsel bozukluklar ortaya çıkabilir.

– Sinüzit: Geniz etinin büyümesine bağlı olarak kronik sinüzit ortaya çıkabilir. Sinüzit ilaçlarla kısmen iyileştirilebilir ancak en ufak bir soğuk algınlığı veya yorgunlukla hastalık tekrarlayabilir.

– Orta kulak hastalıkları: Burun boşluğu, orta kulağa açılan Östaki tüplerini barındırır. Geniz eti büyüdükçe östaki tüplerinde tıkanma meydana gelebilir. Hatta geniz etinde bulunan mikroplar orta kulağa yayılarak enfeksiyonlara neden olabilir.

Derhal bir doktora başvurun

Ağzı açık uyuma, horlama ve uykusuzluk şikayeti olan hastalarda geniz eti varlığından şüphelenilmelidir. İki yöntemle teşhis konulabilir. Büyümüş geniz eti tanısı, fiber optik kameralar ile burun deliklerinden girilip burun bölgesinin incelenmesi veya kafanın yan röntgeninin çekilmesiyle teşhis edilebilmektedir. Teşhis konulduktan sonra tedavi yöntemlerine geçilir. Ağzı açık uyuyamayan veya horlayan çocuklarda muayene sonucunda geniz eti büyümesi tespit edilirse, medikal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda genel anestezi altında ameliyat önerilmektedir.

Ağzı açık uyuyan, horlayan veya uyku apnesi sorunu yaşayan çocuklar, burun yapılarının içini, burnu veya yemek borusunu görüntüleyebilen bir muayene olan fiberoptik muayene sırasında geniz eti büyümesi tespit edilirse ameliyata alınır. Röntgen.

Modern cerrahi teknikler uygulanıyor

İlaç tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda geniz eti ameliyatı yapılır. Eğer bezin büyüme belirtileri varsa uzmanlar ameliyat önerebilir. Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Özel küretler yardımıyla geniz eti dokusu ağız yoluyla küretilir. Geniz eti ameliyatında herhangi bir cilt kesisine gerek yoktur. İşlem fazla zaman almaz ve 20-30 dakika içerisinde tamamlanır. Geniz etinin durumunu izlemek için ameliyattan sonra düzenli kontrollere devam etmek önemlidir. Hasta geniz eti ameliyatından sonra iyileştikten sonra iyileşme süresi yaklaşık 1 ila 2 gündür. Çocuklarda bademcik ameliyatının ortalama iyileşme süresi 3-5 gün olup yetişkinlerde bu süre 10 güne kadar çıkabilmektedir. Geniz eti ameliyatı hızlı iyileşme süresi olan kolay bir işlemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort