Cumartesi, Temmuz 27

Dünya AIDS Günü: HIV hakkında bilinen 5 yanlış inanış

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Her ne kadar HIV tedavisi virüsü tespit edilemeyecek seviyelere indirecek kadar etkili olsa da, virüsü çevreleyen damgalama devam ediyor

REKLAM

İlk kez 1981 yılında keşfedilen ve dünya çapında on milyonlarca insanın ölümüne neden olan HIV virüsü, artık tedaviyle tamamen kontrol altına alınabilen bir hastalık. Araştırmacılar ayrıca virüsü tedavi etmek için kök hücre tedavisinin kullanımını da araştırıyorlar.

Ancak virüsle yaşayanlar, virüsle ilgili mitler devam ettiği için toplumsal damgalamayla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık’taki Terrence Higgins Vakfı’nın HIV ve yaşlanma direktörü Alex Sparrowhawk, kendisine ilk kez 2009 yılında teşhis konduğunda “kafamın içinden bir kasırga geçmiş gibiydi” diyor.

Euronews’e verdiği röportajda Sparviero şunları söyledi: “Size bu testlerin yapılacağı söylendi ve çok ağır. Ölecek miyim? Bir daha bir ilişkim olacak mı?” gibi sorular. zihnimde dolaşmaya başladılar.

“Bu işimi nasıl etkileyecek? Bu sağlığımı ve hayatımdaki diğer şeyleri nasıl etkileyecek? Neyse ki sanırım zaman alıyor ama bu desteği almak için kuruluşlara ulaşabildim ve bilgi,” dedi Çevik Atmaca.

Peki bu damgalama neden devam ediyor? İşte HIV ve AIDS hakkında bazı yaygın yanlış kanılar:

Şehir Efsanesi 1: “HIV bir ölüm cezasıdır”

İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacı Jaime Garcia Iglesias, HIV’in ölüm cezası olduğu yönünde yaygın bir yanılgı olduğunu söylüyor.

Garcia Iglesias “Bu [bir ölüm cezası] Olumsuz. Tedaviyle çoğu insan çok az yan etkiyle, hatta hiç yan etkiyle uzun, tatmin edici bir hayat yaşayabilir; “Bu, HIV tanısı ile diyabet ya da herhangi bir yönetilebilir kronik durum arasında çok az fark olduğu anlamına geliyor” diyor.

HIV tedavisine antiretroviral tedavi (ART) denir ve hap veya enjeksiyon şeklinde alınabilir.

Tedavi, kişinin viral yükünü tespit edilemeyecek bir düzeye indirmeyi, böylece HIV bulaşma riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Sparrowhawk “Günde her gün aynı saatte bir hap alıyorum, ihtiyacım olan tek şey bu. Çoğu insan bir hap alıyor. Bazı insanlar hala iki veya üç tane alıyor, bazıları ise daha eski bir ilaç alıyorlarsa günde iki kez alabilirler. daha uzun sürer.” “Dedi

2012’den bu yana, HIV’e yakalanma riski yüksek olan kişiler, virüsün vücuda girmesini ve çoğalmasını önleyen önleyici bir HIV ilacı olan maruz kalma öncesi profilaksiyi (PrEP) de alabilirler.

Terrence Higgins Vakfı geçtiğimiz günlerde İskoçya’da damgalanmanın “HIV’den daha zararlı” olduğunu anlatan bir TV reklamına sponsor oldu.

Kent Efsanesi 2: HIV’e Yakalanmanın Yolları

Uzmanlar, HIV’in nasıl bulaştığına dair çeşitli efsanelerin bulunduğunu ve salgının zirve yaptığı 1980’li ve 1990’lı yıllardan bu yana modası geçmiş korkuların devam ettiğini söylüyor.

Sparviero, “İnsanlar hâlâ virüsü öperek, birine dokunarak, biriyle aynı banyoyu kullanarak, yemek pişirerek veya yemek yiyerek yayabileceğinizi düşünüyor” dedi. “Bütün bunlar asla doğru değildi ve şimdi de doğru değil. Dolayısıyla bu efsaneleri değiştirmek için hala çok çalışmamız gerekiyor.” ” Diyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, çoğu insan HIV’i korunmasız anal veya vajinal seks yoluyla veya iğne, şırınga veya diğer uyuşturucu enjeksiyon ekipmanlarını paylaşarak kapıyor.

CDC, HIV’in öpüşme yoluyla bulaşmasının tek yolunun “her iki partnerin de yarası veya diş eti kanaması olması” olduğunu söylüyor ki bu çok nadir bir durum, ancak HIV tükürük yoluyla bulaşmaz.

Şehir Efsanesi 3: “HIV endişelenecek bir şey değil”

Brüksel merkezli Avrupa AIDS Tedavi Grubu’ndan Apostolos Kalogiannis’e göre, UNAIDS’in AIDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirme hedeflerine ulaşması konusunda iyimser olmak zor.

REKLAM

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre, Avrupa ve Orta Asya’da yeni HIV enfeksiyonlarının sayısı ve AIDS’e bağlı ölüm oranları düşmeye devam ederken, pek çok ülke belirlenen hedeflere ulaşma yolunda değil.

Test ve tedavi hizmetlerinin genişletilmesi gerektiğini söyleyen ECDC’ye göre HIV ile yaşayan kişilerin yalnızca yüzde 83’ü durumunu biliyor.

Kalogiannis, “İlerleme kaydediyoruz, ancak bu hedeflere ulaşmak için gereken hızda değiliz. Ve Avrupa genelinde durum büyük ölçüde değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla, hedeflerin çoğuna zaten ulaşmış olan ülkeler ve şehirler var.” dedi.

Ancak Doğu ve Güney ülkelerinde “hedeflerin çoğuna veya bir kısmına ulaşmak neredeyse imkansızdır”.

Garcia Iglesias, HIV’in “Sahra altı Afrika ülkelerinde ve aynı zamanda kendi toplumlarımızda çok önemli bir durum ve ölüm nedeni olmayı sürdürdüğünü” belirterek, “Avrupa’da test ve iletişime erişimleri olmadığı için kriz yaşayan topluluklar var” dedi. “

REKLAM

Şehir Efsanesi 4: “Sadece eşcinsel erkekler HIV kapar”

HIV herkesi etkileyebilir ancak bazı popülasyonlar daha yüksek risk altındadır.

Erkeklerle seks yapan erkeklerin virüse yakalanma riski kendi nüfuslarına göre daha fazladır, ancak risk grubundaki yalnızca onlar değildir. Fahişeler ve damar içi madde kullanan kişilerin de virüse yakalanma riski yüksek.

2022’de AB/AEA ülkelerindeki vakaların neredeyse yarısını oluşturan göçmenler gibi savunmasız popülasyonlarda yaygınlık daha yüksek olabilir. Bunun nedeni, sağlık hizmetlerine sınırlı erişim, iletişim sorunları, istismara karşı savunmasızlık ve damgalanma olabilir.

2023 Avrupa’da HIV/AIDS Gözetimi raporuna göre, “heteroseksüel temas 2022’de HIV’in ana bulaşma yolu olarak ortaya çıktı” ve teşhislerdeki artış, özellikle Ukrayna’daki bölgesel çatışmalardan kaçan hastaların akınına bağlandı.

Ukrayna, Rusya’dan sonra Avrupa’da 100.000 kişi başına HIV oranının en yüksek olduğu ikinci ülke.

REKLAM

ECDC ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), AB/AEA ülkelerinde erkeklerle seks yapan erkekler arasında HIV teşhislerinde 2014’ten bu yana bir düşüş olduğunu, özellikle Latin Amerika ve Orta Amerika’dan gelen göçmenler arasında 2022’de hafif bir artış olduğunu ekledi. . ve Doğu Avrupa.

Hastalığın sadece gençleri etkilediğine dair yanılgılar da mevcut. AB/AEA ülkelerinde 2022 yılında HIV ve AIDS vakalarının yalnızca %8,9’u 15-24 yaş grubundaki kişilerde bulunurken, %19,9’u 50 yaş üstü kişilerde tespit edildi.

Şehir Efsanesi 5: “Cinsel Sağlık Tamamen Testlerle İlgilidir”

Uzmanlar, cinsel sağlığa bütünsel bir yaklaşımın sadece test sayısını artırmak anlamına gelmediğini, aynı zamanda insanların eğitilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

Garcia Iglesias, “Birçokları için bu duygusal, sosyal ve ba
zen de mali açıdan çok zorlayıcı olacak ve bunu yapmak destek gerektiriyor” dedi.

Garcia Iglesias, “Heteroseksüel erkekler ve kadınlar, 60 yaş üstü insanlar veya Birleşik Krallık’ta farklı ırklardan insanlar gibi diğer popülasyonlarda hala endişe verici düzeyde geç teşhis görüyoruz” dedi. “Dolayısıyla en fazla fayda sağlayacak grupları hedef alan çok daha geniş bir çabaya ihtiyacımız var” dedi.

REKLAM

Kampanyalar aynı zamanda insanların tedaviyi geciktirmesine neden olabilecek damgalama ve ayrımcılıkla mücadeleye de odaklanıyor.

Kalogiannis, “Bir şey diğerini besliyor. Yani yeterli kaynak ve yeterli bilgi olmadığında, bu bir kısır döngü haline geliyor ve insanlar hiçbir işe yaramayan bu ayrımcı tutumlara sahip olma eğiliminde oluyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking