Cumartesi, Temmuz 27

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert: ‘İç savaşa doğru gidiyoruz’

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, British Channel 4’e Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Parlamento aracılığıyla çıkardığı tartışmalı yargı yönetmeliği hakkında bir değerlendirme yaptı.

“BU DAHA ÖNCE HİÇ OLMADIĞI GİBİ CİDDİ BİR TEHDİT”

İsrail’de Yargıtay’ın yürütme organı üzerindeki denetimini kaldıracak yasaya karşı Ocak ayından bu yana devam eden protestolara verdiği destekle tanınan Olmert, “Bu her zamankinden daha ciddi bir tehdit. İç savaşa doğru gidiyoruz” dedi. dedi.

Ülkenin istikrarına ve hükümetin yönetme yeteneğini kaybetme olasılığına rağmen “sivil itaatsizlik” terimini kullanan Olmert, “Hükümet İsrail demokrasisinin temellerini tehdit etmeye karar verdi ve bu bizim ne kabul edebileceğimiz ne de tolere edebileceğimiz bir şey” dedi. dedi.

TARTIŞMA YETKİ ALANLARI

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması, yargı atamalarında söz sahibi olma gibi çeşitli yasa tasarılarını içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, 27 Mart’ta ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak Mayıs ayı sonlarında 2023-2024 bütçesinin mecliste onaylanmasının ardından yargı düzenlemesini yeniden gündeme getireceğini duyurmuştu.

Hükümet geçtiğimiz günlerde muhalefetle müzakerelerin durmasının ardından yeniden yargı düzenlemesi için düğmeye basmıştı.

Tartışmalı yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısı, siyasi ve toplumsal muhalefetin tüm tepkilerine rağmen bugün TBMM’de kabul edildi.

İsrail’de 10.000’den fazla yedek asker, hükümetin yargı düzenlemesini protesto etmek için askeri görevlerini gönüllü olarak bırakacaklarını açıkladı.

İsrail siyasetinde, ordusunda, güvenliğinde, ekonomisinde ve yargısında yüksek mevkilerde bulunan isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını söylediler.

İsrail’de Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine yönelik protestolar 7 aydır sürüyor.

Kaynak: AA

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
MSB: 'Sınır Kartallarımız 8 kişiyi esir aldı'MSB: ‘Sınır Kartallarımız 8 kişiyi esir aldı’
Alkollü içki satışı yasağına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nden önemli karar!Alkollü içki satışı yasağına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nden önemli karar!
Salihli'de 'ölüm çukuruna' 18 yıl hapis! Salihli’de ‘ölüm çukuruna’ 18 yıl hapis!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking