Cumartesi, Temmuz 27

İnsan hücrelerinden minik canlı robotlar yapıldı: “Bu bir robot mu, hayvan mı, makine mi?”

İlginç bir çalışmanın yapılmadığı gün geçmiyor. Bu sefer konu insan hücrelerinden yapılan küçük canlı robotlar.

KÜÇÜK YAŞAYAN ROBOTLAR ÜRETTİLER! İSİM, “ANTROBOT”

CNN International’ın haberine göre; Bilim insanları, bir gün yaraları veya hasarlı dokuları iyileştirmeye yardımcı olabilecek, insan hücrelerinden minik canlı robotlar üretmeyi başardılar. Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nin Wyss Enstitüsü’nden bir ekip, bu yeni cihazları antrobotlar olarak adlandırdı.

Haberde, söz konusu araştırmanın, Afrika pençeli kurbağasının (Xenopus laevis) embriyolarından elde edilen kök hücrelerden “xenobot” adı verilen ilk canlı robotları yaratan bilim adamlarının daha önceki çalışmalarına dayandığı iddia ediliyor.

TAM BİR YAŞAM DÖNGÜSÜNE SAHİP DEĞİLDİR

Araştırmanın yazarlarından biri olan biyoloji profesörü Michael Levin, antrobotların hayattayken tam teşekküllü organizmalar olmadığını, çünkü tam bir yaşam döngüsüne sahip olmadıklarını söyledi. Dolayısıyla onları tamamen canlı kabul etmek doğru bir yaklaşım değil gibi görünüyor.

Levin şunları söyledi:

“BU BİR ROBOT MI, BU BİR HAYVAN MI, BU BİR MAKİNA MI?”

“Bu bir robot mu, bu bir hayvan mı, bu bir makine mi? Bu tür şeyler işimize pek yaramıyor. Bunun ötesine geçmemiz gerekiyor.”

İŞTE İLGİNÇ ÇALIŞMANIN DETAYLARI! BUNU NASIL YAPTILAR?

Bilim adamları, farklı yaş ve cinsiyetteki anonim bağışçılardan alınan trakeadan yetişkin insan hücrelerini kullandılar.

Antropobotların yaratılmasına yardımcı olan doktora öğrencisi Gizem Gümüşkaya, “Bizim yöntemimizde her antropobot tek bir hücreden büyüyor.”

AYNI DEĞİL

Ekibin ürettiği antrobotların birbirinin aynısı olmadığı da belirtildi.

Çalışmayla ilgili bir basın açıklamasına göre, bazıları düz çizgiler halinde, bazıları ise dar daireler halinde olmak üzere farklı şekillerde hareket ettiler ve laboratuvar koşullarında 60 güne kadar hayatta kaldılar.

NİHAİ AMAÇLI MEDİKAL UYGULAMALAR

Levin ve Gümüşkaya, bu son çalışmada ana hatları verilen deneylerin erken aşamada olduğunu ancak amacın, antrobotların tıbbi uygulamalara sahip olup olamayacağını bulmak olduğunu söyledi.

Bunun mümkün olup olmadığını görmek için araştırmacılar, bir yaralanmayı taklit edecek şekilde “tasarlanmış” insan nöronları üzerinde antrobotlar üzerinde çalıştılar.

advs6928-fig-0006-m

GÖRÜNCE ŞAŞIRDILAR

Araştırmacılar iyileşme mekanizmasını henüz anlamamış olsalar da, antrobotların nöronların hasarlı bölgesindeki büyümeyi uyardığını bulduklarında şaşırdılar.

LABORATUAR DIŞINDA YAŞAMA İMKANI…

Ancak Levin, antropobotların yaşadıkları çevrenin çok sınırlı olduğunu, bu yüzden herhangi bir şekilde laboratuvarın dışına çıkma veya laboratuvar dışında yaşama olasılıklarının düşük olduğunu söyledi.

Levin, “Bu çok özel ortamın dışında hayatta kalamazlar. Doğal bir ömürleri var, bu nedenle birkaç hafta sonra herhangi bir sorun olmadan biyolojik olarak bozunurlar” dedi. dedi.

İlginç çalışma Advanced Science dergisinde yayınlandı.

(Fotoğraf kaynakları: Gizem Gümüşkaya / Tufts Üniversitesi, İleri Bilim)

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
50 metrelik direğe tırmanıp intihar etti50 metrelik direğe tırmanıp intihar etti
Kayınpeder dehşeti!  Kurşun yağdıKayınpeder dehşeti! Kurşun yağdı
FSM'de korku dolu anlar!  Alevler içinde yandıFSM’de korku dolu anlar! Alevler içinde yandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking