Cumartesi, Temmuz 27

Pes dedirten yıkım… Çocuklar çığlık çığlığa kaçıştı: ‘Çok derin etkileri olabilir’

Mola sırasında binanın yıkılmasına tanık olan öğrenciler çığlıklar atarak kaçtı. Yıkımın ardından öğrenci ailelerinin davaya tepki göstermesi üzerine Cumhuriyet’e konuşan Psikologlar Derneği Başkanı Gülşen Çokluk, “Komşu binanın önlemsiz, uyarı yapılmadan yıkılmasının çocuklar üzerindeki etkileri oldukça derin ve çok yönlü olabiliyor.”

Bu kadar şiddetli ve beklenmedik bir olayın çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gelişmesine yol açabileceğini vurgulayan Çokluk, “olayın tekrar tekrar hatırlanması, kabuslar ve benzer durumları yeniden yaşamaktan duyulan aşırı korkular”ın bu bozukluğun belirtileri arasında yer aldığını söyledi. .

Okul gibi güvenli bir ortamda böyle bir olayın yaşanmasının çocukların güvenlik duygusunu ciddi anlamda sarsabileceğini vurgulayan Çokluk, şöyle konuştu:

“Depreme duyarlı bölgelerde deprem sonrası yıkımların daha büyük bir dikkatle sürdürülmesi önemlidir. Bu tür olaylar çocukların günlük yaşamlarında kendilerini güvende hissetme becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

“OKUL FOBİSİNİ YARATABİLİR”

Bu deneyim, çocukların güvendikleri ebeveynlerden veya yetişkinlerden ayrılmaktan korkmasına ve onlara sürekli yakın olma ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Olayın okulda yaşanması çocuklarda okula gitmekten korkmalarına ve okul fobisi geliştirmelerine neden olabiliyor, bu da onların eğitimlerine devam etmelerini zorlaştırıyor. Bu aynı zamanda akademik performanslarını da olumsuz etkileyebilir. Travmatik bir olaya tanık olan çocuklar duygusal açıdan uyuşabilir ve sosyal ortamdan uzaklaşabilirler. Bu tür durumların üstesinden gelmek için çocuklara psikolojik destek ve yardım sağlamak önemlidir. “Çocukların bu zor deneyimden sağlıklı bir şekilde kurtulmalarına yardımcı olmak için ebeveynler, öğretmenler ve okul yöneticileri birlikte çalışmalıdır; ihtiyaç duyulduğunda profesyonel psikolojik destek almak, çocukların bu travmatik deneyimle başa çıkmalarına büyük ölçüde yardımcı olabilir.”

Öte yandan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, okul yakınındaki yıkımın ardından sosyal medya hesabından basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, konuyla ilgili idari soruşturma başlatıldığı ve öncelikle müşavir firmanın yıkım operasyonlarının gözetim ve kontrolünden sorumlu personelinin sorumluluk alanından çıkarıldığı belirtiliyor:

“İdari soruşturmanın ardından olayda suçlu veya ihmalkar görülen kamu görevlileri hakkında gerekli tedbirler alınacaktır. Benzer görüntülerin yaşanmaması için danışmanlık firmasına ve konuyla ilgili diğer muhataplara tarafımızdan bilgi verilmiştir. Ancora.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking