Diyetisyen Burcu Akbeyaz, plastik ve karton bardakların mikroplastiklere maruz kalmayı artırdığına dikkat çekerek, “Mikroplastikler tümörlerin büyümesine ve kanser riskine neden oluyor. Plastik kullanımını azaltmaya çalışmalıyız.”
Mikroplastiklerin kalp-damar hastalıklarına ve kansere neden olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Burcu Akbeyaz, şöyle konuştu: “Plastik aslında günlük hayatımızın birçok alanında maruz kaldığımız bir petrol türevi. Biz bu plastiklerin 5 milimetreden küçük formlarına mikroplastik diyoruz. giydiğimiz, içtiğimiz plastik şişelerin, ilaçların, araç lastiklerinin, konserve yiyeceklerin, plastik ve karton bardakların içerdiği su, çok miktarda mikroplastik içeriyor.Kozmetik ürünler ve alışveriş poşeti harcamaları, bizim için çok tehlikeli olan yüksek düzeyde mikroplastik emisyon yayıyor, dedi.
Uzman diyetisyen Akbeyaz, mikroplastiklerin ağız ve nefes yoluyla vücuda girdiğini belirterek, mikroplastikleri vücuttan atmanın tek yolunun boşaltım sistemi olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Akbeyaz, yapılan çalışmaların aslında birçok organda biyobirikimlere yol açtığını, karaciğer, akciğer, ardından kalp ve bağırsaklara büyük etkisi olduğunu, mikroplastiklerin anne sütü ve insan kanında da bulunduğunu gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: Mikroplastikler kalp hastalığına ve kansere neden olabilir.
Mikroplastiklere uzun süre maruz kalmanın da tümör büyümesine ve kanser riskinin artmasına neden olduğuna dikkat çeken Akbeyaz, şöyle konuştu: “Hayatımızda plastik kullanımını azaltmak elbette bizim elimizde. Örneğin camı tercih edebiliriz. Tek kullanımlık plastik kaplar yerine saklama kabı olarak. Konserve gıdalar yerine cam konserveleri kendimiz hazırlayıp kullanabilseydik bu mümkün olurdu.” Çok daha iyi olurdu. Çayımızı ve kahvemizi cam, çelik veya porselen bardaklarda veya termoslarda içebiliriz. Evlerimizde kurutucular kullanarak mikroplastik emisyonlarını azaltabiliriz. Özel araç yerine toplu taşımayı kullanabiliriz. Çevre dostu kıyafetleri tercih edebiliriz. Çünkü petrol maddesi kullanmayan kumaşlar mikroplastiklere daha az maruz kalmaya neden oluyor. “Çünkü” dedi.
Uluslararası Kanser Ajansı’nın plastik üretiminde kullanılan arsenik, kadmiyum, krom, cıva ve kurşun gibi ağır metallerin kanserojen olduğunu kanıtladığını belirten Akbeyaz, özellikle plastik ve kartonun bu ağır metallerin çoğunu ısıyla açığa çıkardığını ve dolayısıyla kanserojenlik oluşturduğunun altını çizdi. insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu belirtti. Uzman diyetisyen Akbeyaz, şunları söyledi: “Yine yakın zamanda yapılan bir araştırmada, hem ağızdan hem de solunum yoluyla mikroplastiklere maruz kalmanın haftada 5 grama, yani ayda yaklaşık bir kredi kartı büyüklüğüne ulaştığı biliniyor. Hatta atılıyor. vücuttan bir kısmı vücudumuzda varlığını sürdürüyor ve uzun süre vücudumuzda varlığını sürdürecek.” “Bu miktara uzun süre maruz kalmanın, tümör büyümesine ve kanser riskinin artmasına ve ayrıca oksidatif stresin artmasına neden olduğu bilinmektedir.”