Cumartesi, Temmuz 27

Save The Children: Geçen yıl aşırı hava olayları nedeniyle 27 milyondan fazla çocuk açlığa sürüklendi

Save the Children tarafından yayınlanan yeni bir veri analizine göre, geçen yıl aşırı hava olayları nedeniyle kriz düzeyinde akut gıda güvensizliğine veya daha kötüsüne maruz kalan 12 ülkede 57 milyon insanın neredeyse yarısı çocuklardı.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesinde yayınlanan analizde, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 135’lik bir artışa tekabül ettiği vurgulandı.

Save The Children, bu verilerin 58 ülkede açlıkla ilgili acil durumları değerlendiren Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğinden elde edilen verilere dayandığı bilgisini paylaştı.


“27 milyondan fazla çocuğun yaklaşık yarısı Etiyopya ve Somali’de”

Analiz, IPC’nin aşırı hava olaylarının gıda krizlerinin ana nedeni olduğu ülkelerde açlık çeken insan sayısının 5 yıl içinde yaklaşık iki katına çıktığını ortaya çıkardı. Analiz, 2018’de açlık çeken insan sayısının 29 milyon civarında olduğunu, 2022’de ise bu sayının 57 milyona çıkacağını tahmin ediyor.

Analiz, geçen yıl açlığın ana nedeninin aşırı hava koşulları olduğu ülkelerin çoğunun Afrika Boynuzu’nda yoğunlaştığını ve 27 milyondan fazla çocuğun yaklaşık yarısının Etiyopya ve Somali’de olduğunu ortaya çıkardı.


“Somali defalarca iklim krizinin ön saflarında yer aldı”

IPC’ye göre geçen yıl aşırı hava koşullarının açlığın başlıca nedeni olduğu 12 ülke; Angola, Burundi, Etiyopya, Irak, Kenya, Madagaskar, Malavi, Pakistan, Somali, Tanzanya, Uganda ve Zambiya olarak sıralanan analizde, Somali’nin defalarca iklim krizinin ön saflarında yer aldığı belirtildi.

Analiz, Somali’de son haftalarda yaşanan şiddetli yağış ve sellerin yaklaşık yarısı çocuk olmak üzere 650.000 kişiyi yerinden ettiğini belirtiyor ve bu kötü koşulların ailelerin gıda ve sağlık hizmetlerine erişimini engellediğinin altını çiziyor. Somali’de yaşanan sel felaketinin, milyonlarca çocuğun aç ve yetersiz beslenmesine yol açan kuraklık yılları kadar yıkıcı olabileceği de vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking